JA21’ers die de partijtop kennen, rennen het snelste weg
De uittocht bij JA21 gaat verder. Na oud-senator en waterschapsbestuurder Bob van Pareren, was het deze week de beurt aan twee Utrechtse Statenleden en opnieuw een bestuurder uit een waterschap. Leendert Verheij was tot maart Statenlid in Zuid-Holland en werd toen verkozen in waterschap Delfland. Daar heeft hij zich deze week bij BBB aangesloten. Het is de tweede JA21-waterschapsfractie die er alweer heel snel mee ophoudt. JA21 raakte in twee weken drie hele fracties kwijt.
Op het hoogtepunt had JA21 in totaal 38 zetels. Alleen de drie zetels in het Europees Parlement zijn van oorspong nog van FvD. Van deze 38 politici zijn er inmiddels acht vertrokken. Daarnaast vertrok een commissielid in waterschap Rijnland die eerder Statenlid was en zei het Drentse Statenlid zijn functie op. Er kwam een vervanger van JA21. Het zijn allemaal punten en komma’s bij de grotere trend: er lopen steeds weer mensen weg. Inmiddels ongeveer een kwart van het totaal.
Bij de laatste verkiezingen kreeg JA21 opmerkelijk veel jonge, nieuwe gezichten in de Provinciale Staten. Deze mensen zijn vaak maar losjes verbonden met de partijtop. Je zou kunnen denken dat zij met de electorale neergang de benen nemen, maar geen van hen is vertrokken. Wie dat wel deden? De mensen die de partijtop relatief goed en lang kennen.
Bob van Pareren zat jarenlang met Annabel Nanninga in de Eerste Kamer en is de partijtop nu zat. Hij zat in de provincie Zuid-Holland met Rob Weber en Leendert Verheij. Ze hebben allemaal de benen genomen. Stefan Berlijn en Michiel Fiscalini zaten jarenlang in de Utrechtse fractie en vinden de situatie niet werkbaar. Thomas Blinde was lid van de kandidatencommissie en had er geen vertrouwen meer in. Om over de eerdere afhakers Nicki Pouw, Derk Jan Eppink, Rob Roos en Rob Rooken nog maar te zwijgen.
Deze afhakers zijn geen passanten: ze hebben alle tijd gehad om te zien hoe JA21 als partijorganisatie in elkaar steekt, hoe het vriendennetwerk van Eerdmans, Nanninga, haar partner en een klein clubje ondergeschikten functioneert en welke opties er nog resten ter verbetering. Dat ze allemaal tot de conclusie komen dat die opties er niet zijn, suggereert dat ze niet de laatsten zullen zijn.
Beeld: JA21 gaat kopje onder.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.