Jong21-bestuurders gaan het JA21-geluid verspreiden, anders krijgen ze geen salarisverhoging
Toch jammer. Aanstaande vrijdag is de lancering van de nieuwe jongerenorganisatie van JA21, maar ik ben niet welkom. Vreemd: bij de ledenvergadering in Amersfoort werd ik door meerdere bestuursleden aangemoedigd langs te komen. Inmiddels laat voorzitter Huub Rijpert weten dat het evenement ‘nadrukkelijk niet [is bedoeld] voor oudere geïnteresseerden. Aangezien u de leeftijd van 30 al ruimschoots bent gepasseerd, kunnen wij u helaas niet toelaten.’
Toch even een mailtje teruggestuurd. Betekent dit dat media helemaal niet welkom zijn? Daar kwam wel een heel onprofessioneel antwoord op: ‘er wordt (sic) alleen gerenommeerde media uitgenodigd.’ Ook denkt Rijpert dat het niet klopt dat een Jong21-bestuurder mij persoonlijk heeft uitgenodigd. Dat laatste is mijn stelling ook helemaal niet. Ik werd door een groepje jonge mensen er expliciet op gewezen dat ik welkom was. Daar stonden toch echt bestuursleden tussen.
Toch even nadenken wat Rijpert precies met ‘gerenommeerde media’ bedoelt. Een simpele zoekopdracht laat zien dat er nog nooit gerenommeerde media geïnteresseerd zijn geweest in Jong21. De enige aandacht die de organisatie heeft weten te trekken is van het niet-gerenommeerde medium dat u nu leest. In het stuk betoog ik dat het er alle schijn van heeft dat Jong21 – destijds nog een ‘commissie’ – helemaal geen onafhankelijke jongerenorganisatie gaat worden.
Huub Rijpert
Nu we langzaam meer te weten komen over de contouren van Jong21 blijkt die stelling niet helemaal onterecht, to say the least. Eerst maar eens kijken wie Huub Rijpert is. Op LinkedIn komen we te weten dat hij student is en daarnaast werkt als junior communicatiemedewerker van de Tweede Kamerfractie. Opeens begrijpen we waarom hij bij de ledenvergadering van JA21 op het podium vertelde dat Jong21 ‘het JA21-geluid’ aan de man gaat brengen. Dat is zijn werk.
Er was een tijd dat politieke jongerenorganisaties onafhankelijk waren en geen verlengstuk van de PR van de moederpartij. Zulke organisaties hadden als doel jongeren zich te laten ontwikkelen, ze ideologisch te scholen en te laten nadenken over allerlei politieke vraagstukken. Zo konden deze organisaties zich vaak ontwikkelen als criticaster van de eigen partij, als die bijvoorbeeld door de Haagse compromissenpolitiek hele rare standpunten begon in te nemen.
Bij Jong21 is dat de bedoeling niet. De voorzitter werkt rechtstreeks voor politiek leider Joost Eerdmans. Het is zelfs erger. De ambtelijk secretaris van de Tweede Kamerfractie – Adrien de Boer – is ook partijvoorzitter. Er is dus letterlijk door de politiek leider en partijvoorzitter in een vergadering besloten een direct ondergeschikte een baantje te geven als voorzitter van de jongerenorganisatie, wat dan weer heel toevallig prima past bij zijn functie in de Kamer.
Andere meelopers
De rest van het bestuur is niet veel beter. Vice-voorzitter Inge-Marie de Boer werkte voor Europarlementariër Michiel Hoogeveen en dat is dan weer een vriendje van Annabel Nanninga. Bestuurslid Martijn Walraven werkt daar permanent. Bestuurslid Melissa Hoogerwerf werkt voor het Wetenschappelijk Instituut van JA21 waar Eerdmans en Nanninga in het bestuur zitten. Tot slot staat secretaris Youri Festen op de loonlijst van de Amsterdamse fractie. Daar zit Nanninga ook.
Zo werkt dat dus: Eerdmans en Nanninga hebben talloze mensen van zich vervreemd, of het nou gaat om Tweede Kamerleden, Europarlementariërs, Statenleden, waterschapsbestuurders of vrijwilligers. Nu zij geen enkele kritische tegenspraak meer te verduren hebben benoemen ze jonge ondergeschikten tot het bestuur van de jongerenorganisatie die het ‘JA21-geluid’ – lees: dat van Eerdmans en Nanninga – gaat verspreiden. Dat gaan de bestuursleden vast goed doen, want hun salarisverhoging is ervan afhankelijk.
De enige vraag is: waarom doen Huub Rijpert en zijn trawanten hier überhaupt aan mee? Je zou denken dat jongeren met politieke interesse zelf ook wel kunnen zien dat politieke afsplitsingen meestal geen lang leven beschoren zijn en dat het er alle schijn van heeft dat dat ook voor JA21 geldt. Zelfs als je gelooft dat een jongerenorganisatie een rol zou kunnen spelen in het succes van Joost Eerdmans, is de vorming ervan wel rijkelijk laat.
Ik ben benieuwd welk gerenommeerd medium vrijdag tijd gaat spenderen aan de lancering.
Beeld: logo’s van Jong21.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.