Weer een JA21-prominent weg: ‘Nanninga overstijgt niveau gemeenteraadslid niet’
Versnippering is uit de mode en dat beginnen ze bij JA21 te merken. Maandag kondigde de fractie in Hoogheemraadschap Rijnland aan over te stappen naar BBB. JA21 heeft in dit waterschap een algemeen bestuurslid en twee ondersteunende commissieleden. Bij een waterschap levert zo’n overstap nauwelijks media-aandacht op, maar in dit geval is dat onterecht. De afbraak van JA21 gaat verder, na het eerdere vertrek van Kamerleden, Europarlementariërs en ex-Statenleden.
Nu gaat weer een prominent weg. De JA21-zetel in Rijnland wordt vervuld door Bob van Pareren. Hij was tot enkele maanden geleden Eerste Kamerlid en Statenlid in Zuid-Holland, een van de ondertekenaars van de oproep tot democratisering en tijdens het zwangerschapsverlof van Annabel Nanninga de naamgever van de fractie in de Senaat. Tegelijk was hij altijd op de achtergrond en dus hoopt JA21 dat niemand ontdekt dat hij weg is. Hij zou anderen zomaar op ideeën kunnen brengen.
Harde woorden
In een verklaring schetst Van Pareren de achtergrond van zijn overstap.
‘[Het werd] mij duidelijk (…) met een aantal ‘oud-gedienden’ dat er een verontrustende lijn zich ging ontwikkelen. Een aantal voorbeelden hiervan: een partijvoorzitter die werknemer is van de Tweede Kamerfractie en zo afhankelijk is van het werkgeverschap van Joost Eerdmans, meerdere fractieondersteuners uit kringen van Leefbaar Rotterdam, voor hun baan afhankelijk van Joost Eerdmans. In de Eerste Kamer bleek het leiderschap van Annabel Nanninga niet productief en verbindend te zijn. Het oversteeg niet haar niveau van Gemeenteraadslid.
Een bestuur dat niet transparant werkte en de seniore politici in de partij links liet liggen. Er was geen visie en op een bepaald moment bleven wij op de PVV-immigratiegroef doordraaien, daarmee de partij verder naar rechts schuivend. De sociale paragraaf raakte ondergesneeuwd en werd onbelangrijk gevonden. De partij werd meer een banenmachine voor de naamgevers en onderdanige volgers. De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen was een ramp qua coördinatie en daardoor uitvoer, waardoor veel vrijwilligers en kandidaten grote kansen zagen vervliegen en afhaakten. Een rapport van een extern onderzoeksbureau over het debacle van de PS-campagne, werd door het bestuur tegengehouden.
Angst, geen vertrouwen [en] geen leiderschap tekenen meer en meer JA21. Als een van de ondertekenaars van een oproep voor meer democratie, die helaas uitlekte, werden ik en de andere ondertekenaars als lastig ervaren door bestuur en de twee naamgevers. Zo werd al het enthousiasme bij seniore politici weggehaald, mensen ook nog met grote maatschappelijke ervaring. Als wij nu de Tweede Kamerkandidatenlijst zien, dan schaam je je dat dat het niveau is dat JA21 nog maar kan aantrekken. Zeker daarbij beseffend dat semi-toppers bedankt hebben op de lijst te komen in verband met hun reputatie en/of de egoïstische houding van de top. Ik kan nog wel even doorgaan.’
De woorden van Van Pareren zijn deels een herhaling van die van eerdere afhakers. Dan is een overstap zo gemaakt: JA21 heeft geen enkele interne organisatie en bestaat feitelijk uit wat losse fracties. Het levert geen enkele stimulans op om bij de partij te blijven, zeker niet als het al langere tijd slecht gaat en de onderlinge verhoudingen zijn verslechterd.
Weg met FvD
Van Pareren was een van de tientallen FvD’ers die na de antisemitische appjes bij jongerenorganisatie JFvD vertrok en zich bij Eerdmans en Nanninga aansloot. Er is daar al enige tijd een vreemd proces aan de gang: JA21 lijkt zich te ontdoen van juist deze groep overstappers. Zo kwamen afgelopen maart veel Statenleden die ooit de overstap maakten niet terug. Waarom is niet duidelijk, want JA21 functioneert niet democratisch en niet transparant. We tasten dus in het duister.
We weten wel hoe het afliep. In de Eerste Kamer zaten tot mei zeven Eerste Kamerleden van JA21 en daarvan is alleen Nanninga over. De andere twee zetels worden gevuld met twee nieuwkomers. Oud-senator Toine Beukering stond op een onverkiesbare plaats. De andere oudgedienden, waaronder Van Pareren, zijn weg. In Zuid-Holland ging het net zo: de fractie van zeven man is verdwenen, met uitzondering van Beukering. Ook hier verdween Van Pareren uit beeld. Drie nieuwkomers kwamen ervoor terug.
Toen gebeurde iets onverklaarbaars: JA21 bedacht in vijf waterschappen mee te doen. Meerdere niet-herkiesbare Statenleden uit Zuid-Holland mochten zich lijsttrekker noemen. Zo kwam Van Pareren in Rijnland. JA21 heeft zo goed als iedereen die ooit bij FvD zat weggewerkt, of naar een bestuursniveau gepromoveerd waarvan zeker is dat niemand aandacht aan ze besteedt. De enige overblijver, Beukering, lijkt inmiddels ook gebrouilleerd: hij is geen fractievoorzitter in Zuid-Holland meer.
Makkelijk besluit
JA21 zat al in het college van Hoogheemraadschap Rijnland en trof daar de nieuwe grootste partij: BBB. Er bleken inhoudelijke overeenkomsten en de relatie was al snel goed. Dan is een overstap snel beklonken. Dat geldt voor Van Pareren, maar ook voor zijn twee commissieleden, waarvan eentje – Rob Weber – tot voor kort ook Statenlid in Zuid-Holland was. Van Pareren schrijft dat de BBB’ers ‘een hechte groep’ zijn ‘met kennis, gretigheid, empathie en doorzettingsvermogen’. Het zijn kwalificaties die ver van JA21 afstaan.
JA21 lijkt het vertrek van wéér een prominent graag te vergeten. Het is inmiddels wel duidelijk dat Van Pareren niet alleen staat in zijn kritiek. Als de partijtop niet uitkijkt, volgen anderen zijn voorbeeld.
Beeld: Bob van Pareren op de website van JA21.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.