Twee zieke raadsleden, dus Bij1 vervangt er eentje
Het gaat niet goed met Bij1, maar dat wisten ze in Rotterdam al een tijdje. Je moet het als raadsleden wel heel erg bont maken als collega’s over je afwezigheid beginnen te klagen. En dat doen raadsleden uit Rotterdam. Het aantal keren dat zij me lieten weten dat de stoelen van de twee Bij1-raadsleden – Mieke Megawati Vlasblom en Michantely de Jong – leeg zijn, is inmiddels niet meer te tellen. Ze werden anderhalf jaar geleden gekozen, maar het is al maanden doodstil.
Het AD heeft het uitgezocht: de laatste elf maanden waren de twee raadsleden slechts één vergadering allebei aanwezig. Van de laatste dertien vergaderingen miste Vlasblom er zes. De Jong miste er acht helemaal en vier voor een deel. Sinds maart is er geen enkele motie meer verschenen. Er is ook geen enkele vraag meer gesteld. Je zou kunnen zeggen dat de fractie niet eens een jaar heeft gefunctioneerd. Tot irritatie van ontzettend veel collega’s.
Vlasblom liet enige tijd geleden weten dat ze ziek is. Ook De Jong zou ziek zijn of ziek zijn geweest. Dat is natuurlijk heel naar en daarom bestaat daar een regeling voor: je kunt je tijdelijk laten vervangen. Maar beide raadsleden deden dat niet en zowel de gemeente als het lokale Bij1-bestuur wisten lange tijd niet of er plannen in die richting waren. Na maanden afwezigheid laat Vlasblom zich nu alsnog vervangen. De Jong niet, terwijl Bij1 wel schrijft dat ze ziek is.
Goed nieuws?
Bij1 noemt het nu ‘goed nieuws’ dat Vlasblom vervangen gaat worden. Bij1 komt met ‘een warme groet’ naar de afwezige raadsleden en blijft hen steunen, want ‘wij kunnen en willen geen tijdslimiet geven aan beter worden. Wij blijven achter jullie en de ruimte staan die daarvoor nodig is’. Deze rare zin klinkt sympathiek, maar adresseert het punt niet: Bij1 maakt willens en wetens geen gebruik van de vervangingsregeling.
Dat doet Bij1 zelfs nu niet. De Jong is kennelijk nog steeds ziek, maar wordt niet vervangen. Vlasblom gaat vervangen worden door Amara van der Elst, die al burgerlid was. Waarom dat niet al veel eerder kon is onduidelijk. Het is wel helder dat veel mensen geen zin hadden om Vlasblom te vervangen: Van der Elst stond op plek negen van de kandidatenlijst. Dat betekent dat zes kandidaten om welke reden dan ook niet beschikbaar waren. Rara waarom wordt De Jong niet vervangen?
Elke dag wachten met tijdelijke vervanging betekent kiezers in de kou laten staan en geen ervaring opbouwen die nodig is om ook maar iets te kunnen realiseren. Ervaring opdoen, dat lijkt hard nodig. Bij1 schrijft dat met de komst van Van der Elst het weer mogelijk wordt om ‘zelf bijdragen te leveren, op moties en wetswijzigingen te stemmen, deze zelf voor te stellen en in te dienen.’ Deze tekst toont een schrikbarend kennisniveau. Wetswijzigingen liggen in de gemeenteraad sowieso niet voor.
Niet serieus
Het is een groot goed dat iedereen een partij kan oprichten en meedoen aan de verkiezingen. Met name in een gemeente is dat zo gepiept. Je maakt een lijst mensen, schrijft op een website wat ideeën en schrijft je in. Dit is hoe allerlei nieuwe partijen aan lokale verkiezingen meedoen, of ze nou Bij1, Denk, FvD, BVNL of 50Plus heten. Serieuze organisaties zijn het niet, maar ze hebben wel landelijke uitstraling, dus dit is een manier om lokaal wat zetels bij elkaar te harken.
Kiezers gaan ervan uit dat wie er op een kandidatenlijst staat serieus is en van plan is zich in te zetten als de situatie zich aandient. In veel gevallen gaat dat goed, maar in Rotterdam zien we nu hoe de boel soms in elkaar klapt: mensen die zich opgeven voor een kandidatenlijst, maar als door ziekte de nood aan de man komt niet beschikbaar zijn. Alles heeft prioriteit, behalve kiezers. Het resultaat: maandenlang lege zetels in de hoop dat niemand het merkt. Totdat er media-aandacht komt natuurlijk.
Bij1 kan dit probleem sowieso niet meer oplossen, zo lijkt het. De kandidatenlijst ligt tot maart 2026 vast. Waarom krijgen landelijke partijleiders eigenlijk nooit kritische vragen over dit soort lokale kwesties? Bij1 zit alleen in de Rotterdamse gemeenteraad omdat Sylvana Simons er het gezicht van is. Die bekendheid kun je omzetten in zetels, maar dan zou je je ook best even mogen verdiepen in de vraag of je eigen partij die verantwoordelijkheid wel aankan.
Beeld: campagne-uiting Bij1 Rotterdam.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.