Kandidatenlijst laat zien: JA21 is op sterven na dood
In twee weken tijd verloor JA21 twee van de drie Kamerleden en twee van de drie Europarlementariërs, plus wat prominente oud-Statenleden. Als zoveel mensen in de buurt van de partijtop er geen vertrouwen meer in hebben, moet je je afvragen of het einde nadert. JA21 hield zaterdag in Amersfoort de moed erin en presenteerde een verkiezingsprogramma plus kandidatenlijst. Als JA21 de boel intern op orde had gehad, had dit er voor rechtse kiezers misschien best goed uit kunnen zien.
Maar JA21 heeft de boel niet op orde. De kandidatenlijst laat zien wat er gebeurt als je geen partijorganisatie opbouwt, geen talent opleidt, geen buitenstaanders toelaat en leden van je vervreemdt. Dan blijven er simpelweg heel weinig mensen over. Voor buitenstaanders is het niet duidelijk wie er lid zijn van JA21, maar dat vele oudgedienden niet beschikbaar waren staat wel vast: ze hebben hun lidmaatschap opgezegd, hebben een plek geweigerd of zijn niet gevraagd.
JA21 had een lijst van vijftig kandidaten kunnen inleveren, maar de teller bleef op 38 steken. Behalve de top twee staan er geen interessante namen op, met uitzondering van de lijstduwers. In ruim twee jaar is er geen kader opgebouwd en heeft JA21 geen nieuw talent gekweekt. Ja, Nicki Pouw-Verweij is een bekende verschijning geworden, maar zij is weggerend. JA21 heeft nu een nummer drie die voor de Tweede Kamerfractie werkt. Hij is tevens raadslid voor Leefbaar Rotterdam, maar pas anderhalf jaar.
Niet zuinig zijn
Wat krijg je als je niet zuinig bent op je mensen? Dan wordt de spoeling vanaf plaats dertien heel dun: er staan veel mensen die al eens op een kandidatenlijst van JA21 stonden, bijvoorbeeld voor de Provinciale Staten. Ze waren destijds al onverkiesbaar en zijn dat nu weer. Een vreemde gewaarwording: bij de provinciale verkiezingen vond JA21 andere kandidaten beter dan de mensen die nu op de lijst voor de Tweede Kamer staan. De betere mensen uit maart zijn niet opnieuw gevraagd of hebben bedankt.
Weglopen of weigeren is bij JA21 logisch. Door je te kandideren raakt je naam (verder) verbonden aan een antimigratie-club in de traditie van de PVV. Dat kan alleen maar problemen opleveren in je werk of privé. Je kunt die stap wel zetten, maar de meeste mensen willen dan dat er een reële kans is dat er ooit een politieke functie in zicht komt. Die kans is bij JA21 inmiddels tot het nulpunt gedaald en dus zeggen alle mensen met enige potentie nee.
Zo resteren alleen trouwe JA21-vazallen, soms zelfs uit de FvD-tijd, plus wat mensen die niet helemaal door hebben dat hun partij binnenkort bij het grofvuil staat. Wie maakt hen wakker?
Beeld: JA21-campagnespot. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.