Als je boerenbelangen wilt steunen, kun je beter CDA dan BBB stemmen
De Provinciale Staten van Utrecht hebben er een hele avond voor ingeruimd: een debat over het nieuwe coalitieakkoord van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD. De grote winnaar ontbreekt: BBB werd in Utrecht de grootste partij, al was het maar nipt. De partij van Caroline van der Plas deed een eerste formatiepoging maar kwam er niet uit met de tweede partij: GroenLinks. De verschillen op stikstof en klimaat waren te groot, schrijft GroenLinks. Nu zit BBB in de oppositie.
Een buitenstaander kan de indruk krijgen dat het debat over het coalitieakkoord het belangrijkste van de bestuursperiode is, maar dat is onzin. Een Statenlid legt uit dat dit debat eigenlijk symbolisch is: het akkoord is deze zomer gesloten en er gaat sowieso niets meer aan veranderen. Statenleden kunnen er wat vragen over stellen, maar dat is alles. De onbelangrijkheid straalt er inderdaad vanaf: de regionale omroep is thuisgebleven, de publieke tribune vrijwel leeg en de desinteresse van sommige Statenleden zichtbaar.
We horen de fractievoorzitter van de PvdA zeggen dat het een hoofdlijnenakkoord is. Dat maakt dit debat wederom minder belangrijk dan het lijkt. Veel zaken moeten de komende tijd nog worden ingevuld en daar moet het college dus eerst mee aan de slag. Zo resteert deze avond eigenlijk maar één ding: een publieke kennismaking met de grootste partij, die veroordeeld is tot de oppositie. BBB-fractievoorzitter Anton Verleun is de eerste spreker. Hij maakt absoluut indruk: hij is een incompetente idioot.
Incompetentie troef
Verleun werkt het coalitieakkoord hoofdstuk voor hoofdstuk af en omdat er geen maximale spreektijden zijn, levert dat een eindeloos betoog op vol details. Iedereen wil vermoedelijk weten wat volgens BBB de belangrijkste problemen met dit akkoord zijn, maar hoofdpunten komen er niet. Dit suggereert dat BBB het eigenlijk met de hoofdlijnen eens is. Dat klopt niet, zegt Verleun, al heeft zijn vicefractievoorzitter zich in de media positief over het akkoord uitgelaten. Zo weet niemand meer waar BBB op hoofdlijnen staat.
Ondertussen laat Verleun zien dat hij überhaupt niet snapt hoe het provinciale bestuur functioneert en hoe verkiezingen werken. In een motie vraagt hij de landelijke verkiezingsuitslag in het coalitieakkoord te verwerken. BBB is de grootste partij van Nederland en dat zou terug moeten komen in het coalitieakkoord. Meerdere Statenleden vragen zich af wat dit betekent. Er waren provinciale verkiezingen en dus is er een provinciale uitslag en een provinciale coalitie. Wat heeft Utrecht met de uitslag in – pak hem beet – Drenthe te maken?
Het is onduidelijk of Verleun zich realiseert dat hij een heronderhandeling van het net gesloten akkoord bepleit en dan ook nog op oneigenlijke gronden. CDA en VVD melden dat ze BBB liever in de coalitie hadden gehad, al ziet niemand op basis van het debat wat dat inhoudelijk voor verschil zou hebben gemaakt. Wat raar dat GroenLinks niet met Verleun wilde besturen. Met zoveel amateurisme vraag je je af wie iets met de aanwezigheid van BBB opschiet. Boeren in ieder geval niets.
Misschien de volgende keer toch weer gewoon CDA stemmen? Daar snappen ze wel iets van politiek en bestuur.
Beeld: Anton Verleun zoekt – achterin de zaal – zijn motie. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.