Wat is de relevantie van het privéleven van Caroline van der Plas?
Politici brengen regelmatig boeken uit, maar lezenswaardig zijn ze bijna nooit. Het boek van Caroline van der Plas is geen echte uitzondering. De achterflap zegt dat Gewoon gezond verstand zeldzaam openhartig is. Inderdaad: Van der Plas geeft met name in de eerste helft een intiem kijkje in haar leven. Het boek gaat niet alleen in op haar jeugd en haar vroege carrière, maar ook op de dood van haar man, enkele jaren geleden. In het tweede deel behandelt ze haar werk in de Tweede Kamer.
Al sinds mijn promotie vind ik personalisering van politiek erg interessant. De aanstichter van deze interesse is mijn promotor Liesbet van Zoonen, die hier jarenlang onderzoek naar deed. Een vraag was bijvoorbeeld hoe politici in talkshows praten over hun privéleven en hoe dat hun politieke standpunten kan illustreren. Een andere vraag is hoe politici in roddelbladen naar voren komen. Er blijken behoorlijke verschillen te bestaan tussen mannen en vrouwen. Alleen vrouwen worden op hun gezin aangesproken.
In veel van dit onderzoek ging het om de omgang van journalisten en andere mediamakers met privéverhalen van politici. In zulke gevallen zijn politici beperkt in hoe ze hun privéleven kunnen inzetten. Redacteuren moeten een verhaal immers interessant genoeg vinden om er aandacht aan te besteden. Ze hebben tevens een stem in hoe zo’n verhaal wordt gebracht. Politici hebben geen totale controle op hoe ze overkomen en of hun privéleven wel in hun voordeel werkt.
Dat is bij een zelfgeschreven boek natuurlijk anders. In Gewoon gezond verstand komt Van der Plas met verhalen die een bepaald beeld scheppen van haar leven, motieven en emoties. Ze wil herkenbaar overkomen, dichtbij gewone mensen staan en laten zien dat ze van vlees en bloed is. Ze selecteert welke verhalen en beelden het beste in haar eigen strategie passen. Dat maakt dat je na dit boek wel allerlei privézaken hebt gelezen, maar nog steeds niet weet wie Van der Plas is.
Je weet vooral hoe ze zichzelf graag presenteert. Hoe informatief dat is laat zich raden. Nog ongeacht de vraag wat het ons in hemelsnaam aangaat.
In Hoe het allemaal misging analyseren Tinkebell en ik deze week het boek van Caroline van der Plas.
De podcast Hoe het allemaal misging is te beluisteren via alle reguliere podcast-platformen waaronder Apple, Google en Spotify. Beeld: boek van Caroline van der Plas. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.