BVNL kandideert ellendelingen, maar die komen toch niet in de Tweede Kamer
Of de partij van Wybren van Haga enig bestaansrecht heeft was eigenlijk al vanaf de eerste dag twijfelachtig. Belang van Nederland – BVNL – ontstond op een vreemd moment: een paar weken na de verkiezingen van 2021. Opeens hadden drie fractieleden van FvD het licht gezien: met Thierry Baudet valt niet te werken, want hij is alleen maar uit op ophef en niet op echte verandering. En dus splitste Van Haga zich samen met Hans Smolders en Olaf Ephraim af. BVNL was een feit.
Nu BVNL voor het eerst zelfstandig in de Tweede Kamer verkozen moet gaan worden, is het tijd voor een evaluatie. Er zijn drie grote fouten te ontwaren.
Fout 1: de leiding
Op de rechterflank kijkt men nooit naar ervaringen uit het verleden. BVNL is net als veel concurrenten een vriendenkliek. De belangrijkste aanwijzing hiervoor is het partijbestuur, waar Van Haga voorzitter van is. Hij heeft niet alleen de leiding over de fractie, maar ook over de partij.
Of Van Haga een fractie bij elkaar kan houden is inmiddels wel duidelijk. Twee weken geleden liep Olaf Ephraim boos weg omdat hij niet herkiesbaar is. Ephraim beweert in een app-groep dat beschuldigingen van Follow the Money hierbij een prominente rol spelen. Er zou ophef rond zijn persoon kunnen ontstaan. Ephraim vindt dat hypocriet, omdat hij nog nooit een dagvaarding heeft gehad, terwijl Van Haga en Smolders allebei wel zijn veroordeeld.
Zie hier hoe hopeloos een partij functioneert die geen transparante en democratische procedures kent. Ephraim heeft gelijk: als je ver wilt blijven van overtredingen, verdenkingen en al dat soort zaken, moet je het principe van gelijke monniken gelijke kappen hanteren. Dat lukt echter niet als een van de mannen die daaronder zou lijden partijvoorzitter én fractievoorzitter is. Hij blijft gewoon zitten terwijl hij zich wel kan ontdoen van iedereen die hij liever kwijt is.
Ephraims afsplitsing is veelzeggend omdat hij de enige echte fractiegenoot van Van Haga was. Smolders zit eigenlijk al de hele Kamerperiode ernstig ziek thuis. Hij liet zich nooit vervangen, waarschijnlijk mede omdat dat zou betekenen omdat zijn zetel terug zou gaan naar Forum en Van Haga dan formeel een tweemansfractie zou worden. Ergo: het is Van Haga niet gelukt een goede band te houden met de enige collega waarmee hij daadwerkelijk twee jaar heeft gewerkt.
Fout 2: de nieuwe gezichten
Het vertrek van Ephraim vond ongeveer tegelijk plaats met de bekendmaking dat Henk Krol BVNL komt versterken. Dit doet terugdenken aan de dagen dat Van Haga bij de VVD was weggestuurd en nog niet bij Forum was aangesloten. Hij zocht een mogelijkheid om herkozen te worden en sprak met Henk Otten, de ex-partijbestuurder van FvD die met een eigen fractie in de Eerste Kamer zat en bezig was met een eigen partij. Het liep allemaal op niets uit.
Otten ging later met Krol in zee, maar een conflict maakte daar alweer snel een einde aan. Zo is de cirkel rond. Vraag aan mensen als Jan Nagel, Geert Dales en Henk Otten wat ze van Krol vinden en ze komen allemaal met hetzelfde antwoord, namelijk dat er niet met hem te werken valt. Gelukkig zijn er voor Krol altijd weer nieuwe partijen die stom genoeg zijn om hem welkom te heten. Of Krol als BVNL-kandidaat van enig nut is, is twijfelachtig: de Lijst Henk Krol haalde in 2021 de kiesdrempel niet.
Deze week maakte BVNL de nummer drie bekend: Sieta van Keimpema, een kopstuk van Farmers Defence Force (FDF). De actiegroep wilde een eigen partij oprichten, maar heeft zich in plaats daarvan aangesloten bij BVNL. FDF mag meteen de landbouwstandpunten bepalen, die overigens vloeken met die van Krol. Ook jammer dat Van Keimpema vooral bekend is van haar slecht functionerende bedrijf en dat FDF politici intimideert, praktijken die ophef veroorzaken en daar wil BVNL niets mee te maken hebben.
Oh nee, daar heeft BVNL alleen bezwaar tegen als het over Ephraim gaat.
Fout 3: de strategie
We zien hier wat BVNL al langer was: een bij elkaar geraapt groepje politici waarvan het merendeel spijt heeft van hun eerdere affiliaties met onder meer FvD, PVV en VVD. Opvallend veel lijsttrekkers voor de Provinciale Staten kwamen van deze partijen. Na de nul zetels van maart lijkt een aantal van hen alweer vertrokken. Toen BVNL provinciale coördinatoren aanstelde waren sommigen van hen opeens verdwenen. Nu er geen baantjes in blijken te zitten hebben ze er geen zin meer in.
Als je voor zo’n partij verkozen wilt worden is dat een hele uitdaging. Daarom raapt Van Haga nu kandidaten op die verkiesbaar willen zijn zoals Krol en Van Keimpema, in de hoop dat zij allemaal een eigen achterban meebrengen. Als de kandidatenlijst lang genoeg is en al die kandidaten wat stemmen opleveren, kan dat opgeteld misschien net een zeteltje voor Van Haga zijn. Het is dus helemaal geen probleem dat er ellendelingen op de kandidatenlijst staan, want zij worden toch niet verkozen.
Krol en Van Keimpema leveren echter wel een paar duizend stemmen op en die heeft Van Haga hard nodig voor zichzelf. Er is maar één probleem: deze strategie is in 2021 ook al eens geprobeerd, toen door Code Oranje. Heel veel lokale politici gingen samen op een kandidatenlijst staan in de hoop dat alle stemmen samen Richard de Mos een Kamerzetel zouden opleveren. Dat mislukte en toen werd De Mos maar persvoorlichter bij BVNL. Je zou bijna denken dat men de expertise in huis heeft om stomme fouten te voorkomen.
Beeld: logo BVNL (bewerkt).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.