Tip voor het CDA: houd Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge buiten beeld
Het gebouw staat naast een hele hoge schoorsteen en zo doemt al snel de associatie met een crematorium op. Het CDA komt maandagmiddag bijeen in het Parkhuis in Amersfoort voor een media-evenementje: de presentatie van de nieuwe lijsttrekker. Hier gebeurt op voorhand niets spontaans, want zelfs de naam is vooraf al bekend gemaakt: Henri Bontenbal. Het enige wat journalisten komen doen is de speech van de nieuwe leider filmen en wat interviewtjes afnemen.
Bij zo’n geënsceneerd media-event is het logisch te kijken hoe het CDA dit aanpakt. Hoe wil de partij in beeld komen? De zaal is ontzettend klein: er passen weliswaar tientallen mensen in, maar deze is al snel tjokvol. Dat heeft zo zijn voordelen: het beeld van een halflege zaal is dodelijk. Op het moment suprême – de binnenkomst van Bontenbal – staat iedereen bovenop elkaar. Wat je op camera niet ziet, is dat opvallend veel CDA’ers alleen voor deze tien minuten lijken te komen en daarna weer snel de benen nemen.
Een wonderlijke opstelling
De opstelling van de zaal is wonderlijk. Er is een balkon, maar daar staan alleen wat cameramensen. Zij kijken naar binnen. Voor hun neus staat Bontenbal, die daarmee feitelijk tegen een handvol mannen praat. Alles voor de kijkers thuis. De meeste aanwezigen staan achter hem, wat waarschijnlijk het beeld moet oproepen dat het CDA als één man achter Bontenbal staat, dat de partij niet verdeeld is, dat ze er bij het CDA samen de schouders onder zetten en dat het allemaal pais en vree is.
Ook sommige journalisten merken de rare opstelling op. Ze moeten oppassen dat ze niet achter Bontenbal komen te staan, want dan zou het lijken alsof ze zich tot het CDA hebben bekeerd. De journalistentafel aan de zijkant zit al snel vol. Alle grote media zijn op dit evenement afgekomen, van de grote kranten tot BNR, RTL, NOS en Nieuwsuur. Na de korte speech van Bontenbal krijgen ze tijd voor wat individuele interviewtjes. Sommige media voegen wat reacties van prominenten toe.
Alle CDA-bewindspersonen lijken aanwezig, inclusief de mislukte oud-lijsttrekkers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge. We zien een groot aantal Kamerleden, waaronder afzwaaiers als Pieter Heerma, Mustafa Amhaouch en René Peters en collega’s die zich opnieuw hebben gekandideerd zoals Bart van den Brink, Anne Kuik en Derk Boswijk. Een behoorlijk aantal partijmedewerkers en assistenten completeert het gezelschap. Het was klimaatvriendelijker geweest deze presentatie gewoon op het Binnenhof te houden.
Een man in een korte broek vertelt me dat hij ‘een belangstellende’ is. Hij mocht naar binnen op voorwaarde dat hij zich koest houdt. Het is bewijs voor wie hier niet zijn: gewone CDA-leden zonder functie. Zij hadden sowieso niet in deze zaal gepast, maar deze is daar dan ook op uitgekozen. Onbegrijpelijk dat een partij in crisis gewone leden weert met het smoesje dat dit geen congres is, want het zijn diezelfde leden die de komende maanden door weer en wind tegen beter weten in moeten gaan flyeren.
Grote problemen
Na afloop spreek ik Harmen Krul, de oud-fractievoorzitter in Den Helder. Hij zit sinds een paar maanden in de Kamer en het is maar de vraag of hij kan blijven. Krul vindt dat het CDA een goed verhaal heeft. Er is een flink rapport geschreven en hoewel niemand het leest, krijgt hij er alleen maar positieve reacties op. Kiezers vinden het massaal een goed verhaal. Er is maar één probleem: Krul hoorde kiezers er al tientallen keren aan toevoegen dat ze het CDA niet meer geloofwaardig vinden.
Bontenbal houdt een helder verhaal over de inhoud, maar is ondertussen zo onbekend dat het gênant is. Er zijn hier meerdere mannen van rond de veertig met krulletjes. Zelfs een journalist vraagt zich aanvankelijk af welke van deze krullenbollen de lijsttrekker is. Bontenbal blijkt op dat moment nog niet gearriveerd. Bij het CDA houdt men de moed erin met de gedachte dat onbekendheid weliswaar slecht is, maar ook kansen oplevert. In drie maanden kan veel gebeuren, zeggen meerdere aanwezigen. Dat klopt én het is de enige hoop.
Bontenbal ontbeert nu een imago. Als we naar de ervaringen van Krul luisteren lijkt het eenvoudig wat het CDA moet doen: het verhaal is op zich wel goed, maar alle associaties met de afgelopen jaren moeten verdwijnen. Weg dus met al die oude gezichten die personaliseren dat de partij de eigen beloftes nooit waarmaakt. Niet zo handig: maandag krijgen we alle prominenten en mastodonten weer in beeld om de kijker eraan te herinneren dat het CDA een stuk minder fris is dan Bontenbal.
Natuurlijk kon de CDA-voorlichter Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge niet ter plekke verordonneren om buiten beeld te blijven, maar het zegt ook alles dat zij dit niet zelf kunnen bedenken.
Beeld: Henri Bontenbal praat tegen de cameramensen. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.