Met de SP meer kans op links beleid dan met Frans Timmermans
Zaterdag is een grote dag voor de SP. De partijraad komt bijeen in het partijkantoor in Amersfoort. Deze vergadering van alle vertegenwoordigers van de SP-afdelingen wijst de lijsttrekker voor de Tweede Kamer aan. Echt verrassend is de uitkomst niet: meer dan negentig procent van de stemmen gaat naar Lilian Marijnissen. Wat de paar tegenstemmers precies beweegt om tegen haar te zijn wordt niet duidelijk: de partijraad vindt grotendeels achter gesloten deuren plaats.
De media mogen deze zaterdag alleen het PR-deel verslaan: de uitslag van de stemming en de speech waarmee Marijnissen de campagne aftrapt. Of er veel media zijn is niet helemaal duidelijk: alleen NOS en RTL zijn zichtbaar aanwezig om Marijnissen te interviewen. De RTL-verslaggeefster doet tevens een paar vox-popjes. Echt veel valt er sowieso niet te verslaan, want de speech van Marijnissen wordt ook gestreamd. Toch krijg je in de zaal altijd het beste beeld: het enthousiasme is enorm.
De boodschap
Marijnissen somt problemen op waar de SP kwaad over is. Het kabinet bezuinigt op de zorg, ouderen sterven eerder dan nodig, de tweedeling neemt toe en veel mensen leven in armoede. Particulier onderwijs bestond al een tijdje, maar nu is ook particuliere zorg in opkomst, terwijl het gros van de mensen die natuurlijk niet kan betalen. Het zijn allemaal zaken die vroeger Amerikaanse toestanden werden genoemd, maar door Rutte zijn het nu Nederlandse toestanden geworden.
De SP vindt dat niet de bedrijven of de overheid het voor het zeggen moeten hebben, maar de mensen zelf. Marijnissen herhaalt nadrukkelijk dat zowel de markt als de overheid geen oplossing zijn. Het gaat erom dat mensen weer grip op hun leven krijgen. Een voorbeeld is de terugkeer van de woningbouwvereniging met echte leden die betaalbare huizen bouwt. Een ander voorbeeld zijn professionals in de publieke sector die niet gebukt horen te gaan onder spreadsheetterreur. Applaus.
Marijnissen wil provinciale energiemaatschappijen. In Limburg gaat men daar nu mee aan de slag, weet ze, want daar zit de SP in het nieuwe college. Elders denkt men hierover na. Er zijn meer lichtpuntjes. In Oss bestaat een zorgbuurthuis zodat ouderen in hun eigen buurt oud kunnen worden en daar zorg kunnen krijgen. In Heerlen is een voorziening waar mensen met een kleine beurs toegang hebben tot het recht. Als de SP groot wordt, kan dit allemaal in het hele land, roept Marijnissen. Hard applaus.
Het moet deze campagne niet gaan over de Haagse bubbel, denkt Marijnissen, maar om een ideeënstrijd. We horen over betaalbare huizen, investeren in zorg, regulering van arbeidsmigratie en een correctief referendum. Het gaat volgens Marijnissen niet om nieuw leiderschap, laat staan over lijsttrekkers die met veel aplomb uit Brussel worden gehaald. Ze herinnert ons aan Rutte-II toen Timmermans nog minister was: men sloot de arbeidsvoorziening en de verzorgingstehuizen en voerde voor studenten een schuldenstelsel in. Weer applaus.
Lichtpuntjes bij de SP
Het is moeilijk veel vertrouwen in Marijnissen te hebben: ze heeft nog nooit een verkiezing gewonnen en de SP staat weer eens op verlies in de peilingen. Toch zijn er lichtpuntjes.
De eerste is dat de SP concrete initiatieven kan laten zien dat de eigen ideeën iets opleveren zoals provinciale energiemaatschappijen en zorgbuurthuizen. Dit in tegenstelling tot het – ook zaterdag weer genoemde – nationale zorgfonds, waarvan iedere stemmer al bij voorbaat weet dat het er toch niet komt. SP-politiek is kennelijk soms weldegelijk een alternatief dat reële mogelijkheden biedt.
Zo komen we bij een tweede lichtpuntje: nu PvdA en GroenLinks samenklonteren is de SP het belangrijkste alternatief op links geworden. Marijnissen herinnert er fijntjes aan dat Timmermans instemde met al het gehate PvdA-beleid van Rutte-II, waarna er van de sociaaldemocraten nauwelijks iets overbleef. Bij PvdA en GroenLinks is men zo bevangen door de samenwerkingskoorts dat men is vergeten welk beleid de nieuwe lijsttrekker allemaal heeft gesteund. Echt links was het niet.
En dan is er op de achtergrond ook nog de concurrentie ter linkerzijde. Tegenwoordig moet de SP Bij1 links van zich dulden, maar daar maakt men inmiddels vooral ruzie. Het doet een aanwezige terugdenken aan de problemen die de SP de afgelopen jaren had, maar de rust is weer wedergekeerd. Al met al een mooi begin van de campagne, maar het blijft waarschijnlijk Marijnissens laatste kans.
Beeld: podium in het partijkantoor de SP. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.