BBB was niet al te kritisch bij de provinciale kandidatenselectie
Een partij die uit het niets heel groot wordt is geen feest en al helemaal niet voor de partij zelf. Een kwantitatief en kwalitatief tekort aan kandidaten laat zich gemakkelijk voorspellen. Nieuwe partijen roepen standaard dat de kandidatenselectie ontzettend goed is verlopen, dat men ontzettend kritisch was en dat de kwaliteit van de nieuwe Statenleden goed is, maar geen journalist heeft een idee hoe het interne proces echt liep, laat staan dat men een beeld heeft van wie er allemaal zijn gekandideerd. Veel te veel werk.
BBB heeft nu meer dan honderd Statenleden en vrijwel niemand weet wie ze zijn. Je hebt het uiteenvallen van FvD niet nodig om je voor te stellen dat er ongelukken gaan gebeuren. Het eerste voorteken was al meteen slecht: bij een perspresentatie in Zeeland dook Eelco van Hoecke op, een ex-FvD’er die zoveel controversiële tweets verstuurt dat elke normale partij er afstand van houdt. Niet BBB, waar men bij de zorgvuldige selectie kennelijk niet in staat was even naar zijn timeline te kijken.
Niets aan de hand, volgens BBB, want het ging bij deze perspresentatie slechts om een voorselectie van kandidaten. Dat blijkt inmiddels vrijwel zeker een leugen. Van de vijf kandidaten die bij deze perspresentatie aan onder andere de Volkskrant werden voorgesteld, kwamen Kees Hanse, Berend Boone, Antje Dees-de Vries en Arno Vael ook echt in de top zes terecht. Er is dus alle reden om aan te nemen dat BBB serieus van plan was ook Eelco van Hoecke in de top tien te zetten.
Groningse probleemgevallen
Een ander voorteken was Henk Marquart Scholtz: de enige ex-FvD’er die de BBB-kandidatenselectie doorstond. Hij stond in maart op plek zes in Groningen. Alle seinen staan op rood, omdat hij niet uit eigen beweging publiekelijk afstand nam van de radicaliserende koers van Forum, zoals iemand als Annabel Nanninga dat wel deed. Sterker nog: Scholtz deed er drie maanden langer over dan Nanninga om te bedenken dat hij niet bij FvD kon blijven. Er volgde toen geen publieke, principiële afwijzing van het Forum-gedachtengoed.
Scholtz stond in Groningen op plek zes en dus kunnen we genoegelijk aannemen dat de rest van de lijst weleens problemen zou kunnen bevatten. En dat blijkt ook zo te zijn, want afgelopen week kwam Kor Schipper in het nieuws, de nummer zeven, die net als Eelco van Hoecke een nogal controversiële timeline op Twitter heeft, in zijn geval vol wappie-onzin. Je vraagt je wederom af waarom BBB dat niet heeft gezien. Het enige antwoord kan zijn dat BBB er gewoon geen seconde naar heeft gekeken.
De ervaring leert inmiddels dat Schipper zich ook niet op deze onzin laat aanspreken. Dan begint hij te schelden en te tieren, tot in je DM aan toe, inclusief de suggestie dat jij hem lastigvalt in plaats van andersom. Je vraagt je af of de Statenleden van BBB wel op media-training zijn geweest. Bij FvD kwamen dit soort problemen niet voor, want daar had de partijtop goed begrepen dat Statenleden instructies moesten krijgen over hun omgang met de pers. BBB is dat kennelijk vergeten.
Wat is BBB stil
Fouten maken is menselijk en een partij die opeens explosief groeit kan niet alles in één keer goed doen. De vraag is wat te doen als toch problemen opborrelen. Over Schipper is de altijd vrolijk twitterende Caroline opeens ontzettend stil, horen we ambtelijk secretaris Henk Vermeer – nooit te beroerd om het BBB-succes uit te dragen – niet en is de Groningse fractievoorzitter Gouke Moes in geen velden of wegen te bekennen. Excuses van Schipper zelf konden er ook al niet vanaf. Hij is wel opgestapt.
Dat laatste was natuurlijk niet echt nodig. Wel zou BBB in staat moeten zijn een verklaring te geven wat hier is misgegaan. Het heeft er alle schijn van dat de partij meer te verwijten valt dan Schipper. Zou het werkelijk een verrassing zijn dat Schipper deze standpunten heeft? Waarom zijn deze nu kennelijk een probleem en voorheen niet? Heeft Schipper überhaupt enige training gehad? En als die er niet was, komt die er dan nu alsnog? Het lost vast niet alle problemen op, maar het voorkomt misschien wel de grootste flaters?
Of is BBB het zicht op de eigen volksvertegenwoordigers nu al kwijt?
Beeld: BBB-partijkantoor. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.