Waar zijn de ballen van GroenLinks en de JOVD gebleven?
Moeilijk kiezen: een bijeenkomst van GroenLinks over hoe je om moet gaan met rechtse standpunten op verjaardagsfeestjes of een JOVD-meeting met ‘wetenschapper’ Laurens Buijs. Ze werden beide afgelopen donderdagavond georganiseerd. Het bleek uiteindelijk simpel: bij beide organisaties – die normaliter staan voor transparantie en openheid – waren externen opeens helemaal niet meer welkom. Waarom eigenlijk?
Eerst GroenLinks in Nijmegen. De oproep staat nog op Facebook:
Sta je ook wel eens op een verjaardag in dit rechtse land en dat dan de meest onaardige en soms zelfs onware standpunten langskomen? Je wil ertegen ingaan, maar ook de sfeer niet bederven. Vaak hoor je op dat soort momenten steeds dezelfde meningen. Hoe reageer je hierop en hoe kan je mensen tegelijkertijd mogelijk overtuigen van een GroenLinkse blik op zaken? (…) [25 mei] zullen we elkaar trainen in het aangaan van dit soort gesprekken/discussies om op een leuke, overtuigende manier bepaalde standpunten te weerleggen en daarbovenop een ander perspectief te bieden.
Deze oproep circuleerde al even. Ik meldde me aan om twitterend verslag van te doen. Over de insteek van GroenLinks valt te twisten, maar echt gek is deze bijeenkomst natuurlijk niet. Normaal met andersdenkenden in gesprek gaan is er nog maar nauwelijks bij, dus dit kon een leerzame avond zijn. Wel vraag je je meteen af of de top van het Nijmeegse GroenLinks – die de training zou verzorgen – de meest geëigende groep is om maatschappelijke kloven te overbruggen.
De afwijzing
Er kwam publiciteit in onder andere de Gelderlander en daar was – na zes dagen – de afwijzing al. De secretaris van het lokale GroenLinks-bestuur liet weten:
Ondanks dat we uw verslagen kennen en ik ze persoonlijk best hoog heb zitten is dit evenement echt besloten voor GroenLinks-leden. Hou verder onze agenda gewoon in de gaten, want in meeste gevallen zijn onze activiteiten wel openbaar en bent u welkom om in de toekomst aan te sluiten en verslag te doen.
Dit is een pertinente leugen, want het evenement stond juist niet aangegeven als ledenbijeenkomst. Dat is pas later toegevoegd. GroenLinks bedacht kennelijk na aanmeldingen van derden dat het toch niet handig was om dit openbaar te doen. Dat is des te vreemder omdat dit inhoudelijk juist een evenement is waarvan je de inhoud breed zou willen delen. Bovendien is bij GroenLinks normaliter zo goed als alles openbaar.
Buijs bij de JOVD
Gelukkig was er donderdag nog een tweede bijeenkomst en nog een stuk dichterbij huis ook. In House of Watt zou de Amsterdamse JOVD samenkomen om te luisteren naar Laurens Buijs, een gederailleerde ‘wetenschapper’ die bij de UvA op weg is naar de uitgang. Het schijnt dat Buijs vroeger links was, maar nu komen we hem alleen nog maar bij radicaal rechts tegen. Ik meldde me aan bij de JOVD, een club waar ik afgelopen jaar twee keer – bij andere afdelingen – sprak.
De tekst van de Buijs-avond staat nog op de website:
Onze minister van liberale makelarij, Dilan Yesilgöz-Zegerius, opende een tijdje geleden in een speech de aanval op woke. Maar wat is woke? Hoe beïnvloedt het de universiteiten, de politiek en het publieke debat? Is het een beweging van solidariteit en gelijkheid of een autoritaire, vingerwuivende ideologie die een dreiging vormt voor Nederland? Er zijn weinig mensen in Nederland die het wokeisme zo goed kennen als onze spreker (…) Laurens Buijs. De interdisciplinaire sociale wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam heeft als geen andere de wereld van de woke academie ervaren en komt ons daarover zijn inzichten geven.
Deze tekst suggereert het ergste, maar de JOVD is voor vrije meningsuiting en dat is mooi. Ik was heel benieuwd of zo’n avond ook maar een beetje past bij wat de subsidieverstrekker ooit met de toelage voor politieke jongerenorganisaties heeft bedoeld.
Toch maar niet
Ruim een week van tevoren was ik nog welkom. Afgelopen woensdag had een lokaal bestuurslid opeens ‘slecht nieuws’.
De locatie waar wij het evenement met Laurens Buijs zouden houden heeft vandaag afgezegd, waardoor wij ad hoc een nieuwe locatie moesten regelen. Deze nieuwe locatie wil niet dat er pers en mensen buiten onze vereniging aanwezig zijn. Dit is een dwingende voorwaarde om het evenement daar te kunnen houden. Wij vinden het erg vervelend om dit nieuws te brengen, aangezien we graag een open discussieavond hadden willen organiseren waar de media zich in kon mengen. Maar uiteindelijk is voor ons het allerbelangrijkst dat de activiteit die we voor onze leden hebben georganiseerd doorgang kan vinden.
Het zou best kunnen dat House of Watt van deze bijeenkomst af wilde, maar dat zou wel een beleidswijziging zijn. Ik was er slechts één keer eerder voor een sessie met FvD-filosoof Sid Lukkassen en Zihni Özdil. Het is onwaarschijnlijk dat een andere reguliere locatie bij een politieke bijeenkomst eist dat externen niet welkom zijn. Logischer is dat men wil dat de JOVD instaat voor alle gasten, of ze nou lid zijn of niet. Zou het er misschien mee te maken hebben dat het nieuwe linkse platform Left Laser ook langs wilde komen?
U kent dit platform van de klappen die Yoeri Albrecht deze week aan een verslaggever uitdeelde.
Niet zo zeuren?
In het verleden schreef ik alleen stukjes over dichte partijdeuren bij (radicaal) rechts, zoals deze in Utrecht. Daar verwacht je zulk beleid. Sla er de ledenvergaderingen van Forum, BVNL en BBB maar op na en in het nabije verleden ook die van JA21. Het opmerkelijke van deze week is dat de drang tot beslotenheid nu ook aanwezig is bij partijen die hier nooit aan deden of in ieder geval het vrije woord en de vrije pers graag met de mond belijden.
Is dit gezeur? Nee. Ik betwist niet dat verenigingen – want dat is wat GroenLinks en JOVD zijn – bijeenkomsten voor leden kunnen houden. Je vraagt je wel af wanneer iets besloten zou moeten zijn. Misschien bij de vaststelling van een kandidatenlijst of een bestuurscrisis. De pers zal ook dan klagen, maar invoelbaar is die beslotenheid wel. Daar ging het deze week niet om: dit waren inhoudelijke bijeenkomsten waarbij deze partijen gewoon niet willen dat u weet wat ze bespraken.
Ik ga eens in de vijf jaar naar een event van de JOVD, tenzij ze me er zelf voor uitnodigen. Ik ben ook nooit bij GroenLinks in Nijmegen. De pers loopt bij al dit soort bijeenkomsten de deur niet plat. Sterker nog: ik krijg altijd complimenten dat het zo goed is dat ik naar dit soort avonden ga, want ik zou de enige zijn die in Nederland deze politiek nog in beeld brengt. In alle bescheidenheid zit er wel iets in dat compliment.
Voor die verslaggeving is het wel nodig dat partijen een klein beetje ballen hebben.
Beeld: uitnodiging van GroenLinks Nijmegen.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.