Op de visie van BBB op de provincie moeten we nog even wachten
Als BBB ergens een groot succes is, is het in Overijssel: hier werd de partij de grootste met zeventien zetels. BBB heeft maar net genoeg kandidaten om alle plekken te vullen. De grootste concurrenten komen in Overijssel niet verder dan een zeteltje of vier. Donderdagavond vergaderen de kersverse volksvertegenwoordigers over de nieuwe politieke situatie. Een voor een vertellen de fractievoorzitters wat de uitslag volgens hen betekent.
Dit duidingsdebat is een ritueel, want eigenlijk is het overbodig. Er zijn twee verkenners aangesteld die met alle partijen gaan praten. Ze brengen over drie weken verslag uit. We weten globaal al hoe dat zal lopen: BBB zal bepalend zijn, want anders is er nauwelijks een coalitie te vormen. De PVV wijst er donderdagavond terecht op dat een ruime meerderheid van Overijssel centrum-rechts heeft gestemd. De nieuwe coalitie kan dus al worden uitgetekend: BBB heeft al een meerderheid met CDA en VVD.
Dit debat is vooral interessant omdat het de eerste keer is dat we een glimp kunnen opvangen van de nieuwe politieke verhoudingen. BBB-fractieleider Carla Evers is afwezig vanwege een operatie en dus doet Annette Nijhuis het woord. De partij is overweldigd door het succes, zegt ze. De inwoners willen duidelijk een andere politiek met een andere houding. Bij beleid moet draagvlak voortaan het uitgangspunt zijn. Daar ontbrak het nogal eens aan. De overheid moet er voor de burger zijn.
Volop vragen
Er volgen een paar interessante bijdragen. Renate van der Velde (ChristenUnie) vindt het niet zo duidelijk wat BBB nou precies wil. Er is allerlei bestaand beleid, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat. Gaat BBB dat uitvoeren? Als het antwoord nee is, wat gaat BBB dan wel doen? Ze somt in hoog tempo dossiers op waarbij het onduidelijk is waar BBB precies voor staat. De BBB-Statenleden geven geen krimp. Het suggereert dat de uitspraken van Van der Velde kloppen.
Echt boeiend wordt het pas bij D66. Op een wat onaardige toon vertelt Renilde Huizenga dat BBB niet heeft gewonnen door wat er in de Provinciale Staten van Overijssel is gebeurd, maar ‘door Lientje uit Overijssel’. Later bezweert ze dat ze dit positief bedoelt. In de campagne ging het steeds over onderwerpen waar de provincie niet over gaat. Ook Huizinga vindt het onduidelijk wat BBB in Overijssel wil. Waarom maakt BBB steeds onderscheid tussen boeren en burgers? Boeren zijn toch ook burgers? Iedereen verdient toch respect?
BBB maakt zich zorgen over regels die boeren extra geld kosten, zegt Huizenga, maar waarom geldt dat niet voor niet-agrarische ondernemers? Volgens BBB moeten er ‘burgerwoningen’ komen maar wat zijn dat als iedereen burger is? BBB vindt dat nieuwe wegen landbouwgrond niet mogen doorkruizen, maar dat gebeurt al vrij snel. Het suggereert dat de wegenbouw onder BBB-bestuur stil zal komen te liggen. Ook vraagt Huizenga zich af hoe BBB naar de begroting kijkt. BBB blijft wederom stilletjes zitten.
Grote verantwoordelijkheid
Luuk Folkerts (PvdD) vat de situatie goed samen. De verkiezingen gingen over beleid uit Den Haag en Brussel dat door de provincie wordt uitgevoerd: klimaat, stikstof, natuur en water. Deze thema’s hebben met elkaar gemeen dat er dringend iets aan gedaan moet worden. Dat moet vooral voor anderen: voor andere diersoorten, voor toekomstige generaties of voor mensen in werelddelen die straks onleefbaar zijn. Je hebt eigenbelang en andermans belang, zegt Folkerts, maar het eigenbelang heeft dit keer gewonnen.
Niet alles kan nog, doceert Folkerts, zoals boerenbedrijven die zich niet aan de moderne tijd hebben aangepast. Ook zie je voortaan misschien windmolens aan de horizon. Mensen willen dit allemaal niet en dan krijg je een tegenreactie. Maar de maatschappelijke opgaven zijn daarmee niet weg. Grote macht brengt grote verantwoordelijkheid, aldus het PvdD-Statenlid. Ook nu zijn alle BBB-fractieleden muisstil. Op de antwoorden hoe BBB verder gaat met al die uitdagingen moeten we nog even wachten.
Remco Roelofs (FvD) vindt dat de provincie een nieuwe weg moet inslaan en beleid uit Den Haag moet weigeren. Hij prevelt wat over een soeverein Overijssel. Hij heeft kennelijk geen idee van de hiërarchische werking van het bestuur en schaamt zich daar ook niet voor. Overijssel kan landelijk en Europees beleid helemaal niet tegenhouden, hooguit vertragen. Daarmee zijn we weer terug bij BBB: de partij wil alleen beleid waarvoor draagvlak is. Klinkt goed, maar wat nou als de Rijksoverheid toch iets in de trant van D66 wil?
Het debat met de Overijsselse verkenners is op 19 april.
Beeld: Statenzaal van Overijssel. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.