BBB: voorspelbare winst en voorspelbare teleurstelling
BBB is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Hoe zal het verder gaan met de partij van Caroline van der Plas? In onze podcast Hoe het allemaal misging filosoferen Tinkebell en ik over de vraag wat we kunnen verwachten van BBB en of er iets faliekant mis zou kunnen gaan. Er blijken twee zaken voorspelbaar: de winst en de teleurstelling achteraf.
Nederland wordt geteisterd door allerlei problemen die het dagelijks leven van veel mensen op zijn kop zetten. Of het nou gaat om de stikstofproblemen, het woningtekort, gedoe met asielzoekers of het betalen van de energierekening: er zijn ontzettend veel redenen om ontevreden zijn te zijn over het kabinet. Het is dus ook niet vreemd dat mensen op zoek gaan naar een alternatief. Traditionele middenpartijen en flankpartijen als PVV en SP bieden dat alternatief voor veel mensen niet of nauwelijks.
Kiezers komen zo al snel uit bij BBB, een club die veel wegheeft van een populistische variant van het CDA. Voorspelbare winst dus.
Verwachtingen temperen
De vraag is of de verwachtingen van kiezers ook echt waargemaakt kunnen worden. Het is eigenlijk niet zo duidelijk wat die verwachtingen zijn. Denken mensen dat Van der Plas de wooncrisis of de stikstofproblemen gaat oplossen? Dat dat gaat gebeuren is niet zo waarschijnlijk. Bij de wooncrisis loopt BBB tegen personeelstekorten en stikstof aan en bij dat laatste onderwerp heeft de overheid zich aan uitspraken van de rechter te houden. Problemen oplossen is makkelijker gezegd dan gedaan.
Een aantal problemen heeft ook nog een andere oorzaak: politieke verdeeldheid. Ook die is in een democratie niet zo snel opgelost. We hoorden Caroline van der Plas na de verkiezingen zeggen dat andere partijen nu haar kant op moeten komen en punten moeten inleveren. Maar BBB moet dat net zo goed. Hoge verwachtingen over de resultaten van BBB worden mede veroorzaakt door een gebrek aan basale kennis van hoe de Nederlandse democratie werkt.
Daar komt tot slot nog politieke ervaring bij. We weten dat politici eerst ervaring moeten opdoen voordat ze echt effectief kunnen zijn in het bedenken van oplossingen, het sluiten van compromissen en het meekrijgen van anderen. Eigenlijk zou BBB dus in 2027 weer de Provinciale Statenverkiezingen moeten winnen om vervolgens grotere stappen te maken. De ervaring leert dat een partij dan vaak alweer wordt gedecimeerd. Tijd om de verwachtingen te temperen.
De podcast Hoe het allemaal misging is te beluisteren via alle reguliere podcast-platformen waaronder Apple, Google en Spotify. Beeld: Caroline van der Plas op de uitslagenavond van BBB. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.