De Gideonsbende beschrijft de ideologie van de rattenvanger van Hamelen
Hoeveel woorden zullen we vuil maken aan het nieuwe boek van Thierry Baudet? De Gideonsbende is een haastig in elkaar gezet werkje. Naast bijdragen van FvD-Kamerleden en wat andere vertrouwelingen staan in dit boek soms hele essays die Baudet al eerder publiceerde. Er komen ook debatbijdragen uit de Tweede Kamer in voor. De belangrijkste bijdrage van dit boek ligt dan ook niet in de nieuwe informatie, maar in het totaalbeeld van het denken van Baudet.
Boeken uitgeven is een businessmodel. Gewone auteurs worden er in de regel financieel niet of nauwelijks wijzer van, maar Baudet wel, aangezien hij inmiddels een eigen uitgeverij heeft en zijn boeken via FvD verkoopt, waardoor hij de maximale winst binnen harkt. Tel daar de eindeloze bedelmailtjes aan bestaande én voormalige FvD-leden bij op en je hebt zoveel bestellingen dat De Gideonsbendemeteen op de eerste plaats in de boeken top tien binnenkomt. Weer extra publiciteit.
Een verkeerde ideologie
Inhoudelijk worden we van dit boek niet veel wijzer. Baudet vertelt steeds dat hij het fundamenteel oneens is met het beleid dat al jaren in Nederland wordt gevoerd. Dat noemt hij systeemkritiek. Het einde van het boek vat dit mooi samen:
‘Als je een grote beschaving te gronde wil richten, dan zou je een lijstje kunnen opstellen met de dingen die je daarvoor zou moeten doen: massale immigratie, onteigening van boeren zodat de voedselvoorziening in gevaar komt, de energieprijzen tot onbetaalbare hoogten laten stijgen, de geschiedenis herschrijven, gezinnen en familie-structuren stukmaken door LHBT-propaganda en feminisme, moderne kunst en moderne architectuur promoten om de ziel van de mens te verstoren, transnationale verbanden instellen zodat je de democratie stukmaakt, een onwinbare oorlog beginnen tegen een land waar je juist fantastisch mee zou kunnen samenwerken… Eigenlijk moet je zo ongeveer alles doen wat de mensen van het kartel doen met ons land.’ (pag. 231)
Het boek doet een poging deze systeemkritiek van een ideologisch sausje te voorzien met de Frankfurter Schule en kritische theorie. Dit illustreert vooral hoe complotdenken werkt: velen hebben deze begrippen weleens gehoord, maar vrijwel niemand weet precies wat ze betekenen. Baudet schept er een groot ‘globalistisch’ complot mee, wat niets anders is dan een antisemitisch hondenfluitje. Het is immers de vraag wie ons met al deze door Baudet ‘ontdekte’ complotten probeert te indoctrineren.
Voor de doelgroep
We lezen dat er door de globalistische ideologie een geatomiseerde samenleving ontstaat waarbij individuen steeds vaker in isolement verkeren. Hier beschrijft hij vooral zijn laatste aanhangers, die al jarenlang last hebben van sociale uitsluiting, soms als gevolg van hun corona-kritiek, soms als gevolg van de bruine ideologie waar hun partij mee dweept. De stelling dat deze doelgroep geïsoleerd is geraakt, is waar, al is het voor de rest van de samenleving onzin. Baudet heeft voor deze geïsoleerde groep wel een oplossing:
‘We moeten elkaar opzoeken en versterken. We moeten elkaar vinden en vertrouwen. Dát is het pad waarlangs we kunnen winnen. Met onze app; onze uitgeverij; met onze eerste school; onze jongerenbeweging; onze glossy, De Dissident; met onze internationale afdeling; ons Renaissance Instituut met haar wekelijkse borrellezingen; met onze events in het land; onze cursussen en trainingen – met al die zaken doen wij wat we kunnen om gelijkgestemden te verbinden met elkaar. Het is mijn hoop dat ons voorbeeld navolging zal vinden. Dat velen ons voorbeeld zullen volgen en niet slechts zullen blijven zeggen wat er anders en beter moet, maar ook elke dag zullen doen wat mogelijk is om de noodzakelijke veranderingen in de praktijk te brengen.’ (pag.234)
Zo is de cirkel weer rond. Baudet heeft een handeltje te verkopen in de vorm van een politieke partij, boekjes, events en tegenwoordig ook een app. Zijn aanhangers zijn zo geïsoleerd geraakt dat ze dit allemaal goed kunnen gebruiken om eindelijk weer met wat gelijkgestemden in contact te komen. Aan al deze mogelijkheden hangt alleen wel een prijskaartje. U raadt al in wiens portemonnee dat geld verdwijnt.
In Hoe het allemaal misging gaan Tinkebell en ik deze week uitgebreider in op alle onzin die Baudet in dit boek uitdraagt.
De podcast Hoe het allemaal misging is te beluisteren via alle reguliere podcast-platformen waaronder Apple, Google en Spotify. Beeld: De Gideonsbende van Thierry Baudet. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.