U mag niet weten wat JA21 in het waterschap gaat uitspoken
Opeens doet JA21 mee aan de waterschapsverkiezingen. De waterschappen in Zuid-Holland zijn uitverkoren: Rijnland, Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rivierenland en Hollandse Delta. De reden lijkt te zijn dat JA21 in deze provincie veel Statenleden over heeft. De partij is aan een grote schoonmaak begonnen en dus vertrekt het merendeel van de Zuid-Hollandse Statenfractie. Kennelijk wilden Marcus Breet, Leendert Verheij en Bob van Pareren toch graag actief blijven. Dan maar het waterschap.
Niemand houdt zich met de waterschappen bezig en dus is de kans groot dat de JA21-kandidaten worden verkozen. Kiezers kunnen niet veel meer dan afgaan op vertrouwde partijnamen. Zou JA21 ondertussen überhaupt weten wat waterschappen doen? De JA21-partijprogramma’s voor de waterschappen beslaan elk vier pagina’s en eigenlijk moeten we daar de omslag vanaf trekken. Het heeft er alle schijn van dat JA21 geen energie in deze bestuurslaag steekt, maar er wel graag baantjes binnen hengelt.
Even lezen wat JA21 in Hollandse Delta wil bereiken. Het gaat voor JA21 om betaalbaar waterbeheer. We lezen dat duurzaamheid en circulariteit ‘van ondergeschikt belang’ zijn. Het moet gaan om ‘betaalbare oplossingen’. Klinkt leuk, maar JA21 wil ook de biodiversiteit bevorderen, de grondwaterkwaliteit verbeteren en rekening houden met weidevogels. Zouden die doelen wellicht een verband hebben met al die zaken waar JA21 liever niet voor betaalt? Het heeft er alle schijn van dat JA21 simpelweg geen idee heeft.
In de DM
Alle reden om een waterschapslijsttrekker te interviewen. Servaas Roos – lijsttrekker in Hollandse Delta – twitterde onlangs dat het volgens JA21 helemaal anders moet. Hoe dan? Er zijn zat bestaande partijen die de standpunten van JA21 in het waterschap uitdragen en dat bovendien doen met kennis van zaken. JA21 gaat dat voortaan zonder kennis van zaken doen? Roos en ik raakten aan de praat in de DM van Twitter.
Roos: Je kan altijd [een] interview aanvragen als je wilt weten wat wij anders vinden. (…) Coördinator media [is Tom Gorny]. Zeg wie je wilt interviewen.
CA: Interessant. Ik neem daarmee aan dat je openstaat voor een interview. Dat regel ik dan via Tom!
Roos: Ik sta daar wel voor open maar binnen de kaders van het partijbeleid.
CA: Je snapt dat ik daar kritisch op ben, dat ‘binnen het partijbeleid’, maar ik doe het op die manier.
Roos: Verwacht niet anders dan dat je kritisch bent.
Een mailwisseling
Zo ontstond een korte mailwisseling met Tom Gorny.
CA: Ik doe een paar interviews met lijsttrekkers van waterschappen, voor mijn eigen website. Ik wil graag een interview met jullie lijsttrekker in waterschap Hollandse Delta, Servaas Roos. Is dat mogelijk?
Gorny: Dank voor je aanvraag. We laten deze schieten!
CA: Dan wil ik graag een andere lijsttrekker uit een ander waterschap. Ik hoor je graag, zoals altijd.
Toen werd het stil.
Terug in de DM
Toch nog even terug naar Servaas Roos op Twitter.
CA: Waarom mag ik jou van Tom niet interviewen?
Roos: Geen idee, moet ik navragen. Zal ongetwijfeld een goede reden voor zijn. Tom regelt en coördineert alle media contacten tijdens de campagne.
CA: Maar jij bent toch kandidaat? Jij bent toch niet afhankelijk van Tom? Hoe zie je dit dan?
Roos: Klopt, wij hebben echter onderling afspraken gemaakt om de contacten met de journalistieke media met publicatie via een centraal aanspreekpunt te laten verlopen. Juist omdat we van zaken uit het verleden geleerd hebben. Dat moet je kunnen begrijpen.
CA: Dat betekent dus dat ze jou van de media afschermen en dat jij dat prima vindt. Namens wie heb jij die zetel straks? Namens het partijbestuur of namens de kiezer? Jij weet heel goed – en JA21 ook – dat niemand anders jou gaat benaderen voor een interview. Dus nogmaals: ben jij nou kandidaat of niet?
Toen werd het wederom stil. Oordeelt u zelf hoe serieus JA21 in het waterschap is.
Beeld: verkiezingsleus van JA21.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.