Begrijpelijk dat het Volt-bestuur de leden slecht informeert
Komende maand zijn er weer waterschapsverkiezingen. Water Natuurlijk doet in alle waterschappen mee: een partij met een uitgesproken groen programma. D66 en GroenLinks hebben ooit aan de oprichting ervan bijgedragen, op de kandidatenlijsten kom je leden van beide partijen tegen en zowel D66 als GroenLinks roepen hun kiezers op om Water Natuurlijk te stemmen. U begrijpt: als Water Natuurlijk een partner kan zijn van D66 en GroenLinks, kan men ook een verbond sluiten met Volt.
Twee weken geleden was het partijcongres van Volt. Bij de persbriefing ging het over de Provinciale Statenverkiezingen die eveneens half maart worden gehouden. Volt doet in acht provincies mee. De meest internationale provincie – Limburg – zit daar niet bij en dat doet pijn: Volt heeft last van een structureel kandidatentekort. Even dacht Volt: misschien kunnen we in Limburg wel aan de waterschapsverkiezingen meedoen. Maar nee: ook hiervoor waren nauwelijks kandidaten.
De persvoorlichter van het Volt-bestuur wist bij de persbriefing te melden dat Volt geen stemadvies geeft bij de waterschappen. Daar houdt Volt zich immers niet mee bezig. Ik suggereerde toen Water Natuurlijk: die partij heeft net als Volt groene ambities en zal de steun goed kunnen gebruiken. Of wil Volt liever BBB in het waterschap? Volt geeft geen stemadvies, herhaalde de persvoorlichter. Wat schetst onze verbazing? Gisteren werd bekend dat Volt Water Natuurlijk wel steunt.
Leden niet informeren
Bij het congres werden leden niet over deze koerswijziging geïnformeerd. Dat is een patroon. De voorzitter van de onderzoekscommissie naar Nilüfer Gündogan vergat de leden te informeren dat Gündogan zich uit dat onderzoek heeft teruggetrokken. De leden werden wel geïnformeerd over de financiën, maar een balans – die de financiën voor leken echt transparant maakt – zat er niet bij. Het bestuur heeft vlak na het congres onderling de functies herverdeeld. Leden horen het alleen achteraf.
Het opbouwen van een nieuwe partij is niet makkelijk en daar kan men op rechts over meepraten. Op die flank zijn zoveel partijen mislukt dat men daar tegenwoordig steevast kiest voor een ondemocratische structuur zonder leden of met leden aan wie het bestuur geen verantwoording schuldig is. Ze heten PVV, FvD, JA21 en BVNL. Volt is een nieuwe partij in een andere politieke hoek en daar waait dus ook een andere organisatorische wind. Volt is nadrukkelijk bedoeld als democratische ledenpartij.
Wat vraagt zo’n ledenpartij van partijbestuurders? Een normale informatievoorziening naar leden is een eerste voorwaarde, want alleen dan kunnen leden met elkaar het interne debat aangaan, weloverwogen beslissingen nemen en de koers bijsturen. Op papier heeft Volt statuten met regels die leden deze macht geven. Toch blijken diezelfde leden inmiddels het sluitstuk van de partij, net als bij alle rechtse collega’s. Informatie over het reilen en zeilen van Volt? Vergeet het maar.
Een zwak bestuur
Wat heeft Volt voor partijbestuur? Het bestuur zou uit vijf tot negen mensen moeten bestaan, maar het aantal bestuursleden bedraagt momenteel vier. De partij wil ‘een co-voorzitterschap van verschillende genders’ maar voldoet daar al bijna een jaar niet aan. Het is al maandenlang duidelijk dat het bestuur na het laatste congres geen secretaris en geen penningmeester meer zou hebben, maar niemand die er iets aan deed. Niet zo gek dat dit bestuur de leden liever niet informeert.
Wie zijn die bestuurders? Een coach-taal uitkramende dame die ‘diversiteit en inclusie’ doet voor een partij die voor 99% uit witte mensen bestaat. Naast haar een dame voor ‘Europese zaken’, een zinloze functie want het partijbestuur is sowieso innig verstrengeld met de Europese voorzitter en dus het Europese bestuur, maar ja, je moet de dochter van een bekende Europese ambtenaar toch ergens kwijt. Een jongen met een onduidelijke kwalificatie en een ex-collega van Laurens Dassen completeren het geheel.
Gaat dit partijbestuur de immense problemen van Volt oplossen? We denken aan de afwikkeling van de Gündogan-zaak die voor Volt nogal in de papieren kan gaan lopen, de totale onzichtbaarheid van Volt nu het enige zichtbare Kamerlid weg is, het immense gebrek aan onderscheidend vermogen en het totale gebrek aan leden die bereid zijn voor de partij hun nek uit te steken. Als het partijbestuur niet eens in staat is de eigen leden adequaat te informeren, zijn al deze uitdagingen sowieso een maatje te groot.
Beeld: Volt-poster in Berlijn. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.