BBB voelt goed, nu de oplossingen nog
De Provinciale Statenverkiezingen naderen en BBB doet in alle provincies mee. De afdeling Flevoland komt donderdagavond samen in Dronten. Het bestaansrecht van de plattelandspartij blijkt al uit deze locatie. Opvallend veel Randstedelingen blijken niet te weten waar Dronten ligt. Voor het clubgebouw van een onbekende organisatie staat een tractor met een zwaailicht. Er staat tevens een groot bord met de tekst ‘Elke dag BBBeter’. Dat blijkt de nieuwe campagneleus te zijn.
Caroline van der Plas is weggebleven, maar ze wordt vervangen door Henk Vermeer, de ambtelijk secretaris, landelijk campagneleider en één van de partijoprichters. Vermeer is in zijn nopjes met de goede opkomst: er zijn zeker tachtig mensen. Zo’n groot aantal tref je zo goed als nooit bij politieke partijen aan, zeker niet doordeweeks en al helemaal niet in kleine plaatsen als Dronten. Vermeer zegt dat hij steeds meer VVD’ers bij BBB ziet. CDA’ers waren al overgestapt.
Lessen voor het CDA
Ooit kandideerde Caroline van der Plas zich namens het CDA voor de gemeenteraad van Deventer. Ze kwam op een onverkiesbare plek terecht. Het CDA vond haar niet goed genoeg. Zou men zich daar weleens afvragen of de eigen kandidatenselectie wel deugt? Caroline krijgt zelfs mensenmassa’s op de been als ze helemaal niet aanwezig is. Haar vraag aan de coalitiepartijen ‘hoe ze zelf vinden dat het gaat’ staat inmiddels op T-shirts en hoewel Caroline met deze uitroep wat in herhaling valt, is deze ontzettend terecht.
We maken kennis met de top van de kandidatenlijst van Flevoland en ook die zou het CDA aan het denken moeten zetten. Lijsttrekker is Anja Keuter: ze heeft een vissersbedrijf en was jarenlang fractievoorzitter van een lokale partij in de gemeenteraad van Urk. Toen was Keuter de politiek wel een beetje zat, vertelt ze, maar ze heeft zich bedacht en wil BBB helpen. Haar missie? Mensen moeten weer gewoon kunnen leven en wonen, zonder de stress en zorgen die daar tegenwoordig bijkomen. Applaus.
Melkveehouder Henk Heijboer staat op de tweede plaats. Hij heeft zijn bedrijf overgedaan aan zijn kinderen en heeft nu tijd voor de politiek. Vroeger zat hij bij het CDA. Hij gebruikt die ervaring om kandidaten voor BBB te selecteren. Op plaats drie komen we nog een CDA’er tegen: Jan Klopman uit Biddinghuizen, die ooit zelfs fractievoorzitter van de christendemocraten was. Hij voelt zich daar niet meer thuis en heeft zich daarom bij BBB aangesloten. Weer applaus.
Inspelen op gevoel
Deze avond leren we waar BBB in Flevoland voor staat. Of nou ja, min of meer. Kandidaat nummer vier heet Maartje Mantel en zij prijst BBB’s nuchterheid. Op vijf staat Jan van den Berg, die kandidaat is geworden omdat hij vindt dat het landsbelang niet met het huidige beleid wordt gediend. Hij heeft ‘verdriet in zijn hart’ want het land glijdt weg. In Den Haag is geen kennis van zaken meer. Een meneer die verkiesbaar is voor waterschap Zuiderzeeland prijst eveneens de nuchterheid van Caroline.
Keuter vertelt dat ondernemers in Flevoland weer moeten kunnen ondernemen. Er moet een einde komen aan allerlei overbodige regels. Er moet weer ja tegen ondernemers gezegd kunnen worden in plaats van nee. Mathijs Bouman denkt op Twitter dat dit betekent dat BBB voorstander is van het mega-datacentrum van Facebook bij Zeewolde. BBB reageert snel dat de partij dat centrum juist niet wil. Zo blijft het vaag wanneer BBB ondernemers wel of juist niet wil beperken.
Heijboer hoopt dat het stikstofbeleid gaat veranderen en wil niet dat de industrie stikstofruimte mag opkopen van boeren. Klopman wil betaalbare huizen voor iedereen en de provincie moet dat faciliteren. Mantel wil aandacht voor de zorg in Noord-Flevoland omdat daar in de avonduren geen spoedeisende hulp meer is. Van den Berg heeft wensen over het openbaar vervoer en wil goed opletten hoe het gaat met de Lelylijn. Het blijft onduidelijk of BBB voor of tegen die spoorverbinding is.
de BBB-oplossingen
Hoe moeten we BBB evalueren? De partij doet precies wat VVD en CDA niet meer doen: voeling houden met de achterban. De hele avond gaat over herkenbare zaken: een tekort aan woningen, afwezigheid van spoedeisende hulp, hinderlijke regels voor ondernemers en onzekere boeren. BBB wil dit alles aanpakken met gezond verstand, nuchterheid, innovatie en meer van dat soort kreten. Het klinkt allemaal best goed: thema’s waar mensen zich druk over maken, waarbij oplossingen voor het oprapen lijken te liggen.
Of toch niet helemaal? Een voorbeeld. Het pleidooi voor spoedeisende hulp in Lelystad en Emmeloord is zeer terecht, maar de vraag is wat BBB eraan kan doen. Een kandidaat zegt bij de koffie dat er geld moet komen. Tja, de provincie bouwt geen ziekenhuizen en BBB is niet van plan de zorg te nationaliseren zoals de SP. Zo blijft de zorg een zaak van zorgverzekeraars die hebben bedacht dat een volwaardig ziekenhuis in Lelystad te duur is. Deze avond horen we niet in de verste verte hoe dat moet worden opgelost.
Voor het bouwen van betaalbare huizen, het oplossen van stikstofproblemen en het verbeteren van openbaar vervoer in dunbevolkte gebieden geldt min of meer hetzelfde. Herkenbare zorgen waarbij niemand zal ontkennen dat er oplossingen moeten komen, maar je vraagt je af of de CDA’ers die teleurgesteld naar BBB zijn overgelopen bij hun nieuwe partij wel oplossingen voor deze problemen gaan vinden. Er zijn vooralsnog weinig aanwijzingen in die richting.
We trappelen van ongeduld om het verkiezingsprogramma te lezen.
Beeld: Bord met de nieuwe leus van BBB. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.