BBB rijdt met haar rechts radicale noabers de Europese modder in
BBB doet mee aan de Europese Parlementsverkiezingen van 2024. Altijd handig om te kijken wie er in de werkgroep zit die deze verkiezingen voorbereidt. Het is Alexander Hendriks, de fractiemedewerker die eerder dit jaar bij een rechts radicale conferentie in Brussel was. Daar spraken onder andere de Hongaarse democratie-afbrekers van Fidesz en hun Poolse collega’s van PiS, extreemrechtse politici uit Italië en Spanje en de fine fleur van rechts Nederland in de persoon van Eva Vlaardingerbroek.
BBB meldde toen dat de partij aanwezig was om zich te oriënteren op het gedachtengoed van de Europese politieke groepen EPP en ECR. Dit zijn de Europese samenwerkingsverbanden van respectievelijk de christendemocraten (o.a. CDA) en de conservatieven (o.a. JA21). Wat BBB beweerde klopt niet: EPP was niet of nauwelijks aanwezig, ECR des te meer. Deze ‘conservatieven’ bestaan voornamelijk uit radicaal rechts: neo-fascisten, Franco-aanbidders en democratie-vermorzelaars.
Een middenpartij als het CDA heft zichzelf liever op dan zich in zo’n gezelschap te vertonen, BBB vindt het geen probleem. Nu gaat diezelfde Alexander Hendriks in de werkgroep ter voorbereiding van de Europese verkiezingen zitten. We lezen dat BBB al onderzoek heeft gedaan naar de Europese Unie en een visie heeft geformuleerd die aansluit bij de kernwaarden van de partij. Een onheilspellende gedachte, want dat onderzoek betrof dus minstens deels het inventariseren van radicaal rechts.
Noaberschap in Brussel
Rara bij welke politieke hoek past de BBB-visie? De partij komt met de terminologie van ‘een Europa van noaberschap’. Dit wil zeggen dat de EU een samenwerkingsverband is van ‘soevereine Europese landen’. De EU moet ‘een dienstbare toevoeging zijn voor soevereine landen, in plaats van een regelzuchtige ballast’, lezen we. Dit is een kopie van de retoriek van een club als ECR, die de nadruk legt op nationale soevereiniteit en het tegengaan van Europese bureaucratie en bemoeizucht.
Dat kan natuurlijk, maar dan moet je wel weten waar je het over hebt. Verrassing: BBB zit vervolgens in precies dezelfde spagaat als waar ECR in zit. BBB vindt dat de EU zich vooral moet bezighouden met de interne markt. Dat thema levert verreweg de meeste regelgeving op waarover vervolgens weer wordt geklaagd dat die bureaucratisch, overbodig en bemoeizuchtig is. Je weet van tevoren al dat de interne markt zo essentieel is dat daar niets fundamenteels aan gaat veranderen. BBB schrijft vervolgens zonder enige gêne:
‘Europa [kan] geen middel zijn voor verdere globalisering, zolang deze schaalvergroting weinig welvaart brengt voor hardwerkende mensen en het platteland. Wij staan voor een Europa waar ruimte is voor nationale industrieën, voor Nederlandse productie, waar banen niet geëxporteerd worden naar lage-lonen landen en waar goedkope import uit landen waarvan de productiewijzen niet voldoen aan onze hoge standaarden voor milieu, dierenwelzijn en het beschermen van werknemers wordt tegengegaan.’
Meer onderzoek nodig
BBB heeft kennelijk nog niet genoeg onderzoek gedaan. Nationale industrieën zijn op de door BBB geprezen interne markt niet heilig, want de EU is één markt. De rest heet verboden staatssteun. Productiewijzen die niet aan EU-standaarden voldoen worden al tegengegaan met ‘bureaucratie’ en de EU is bij uitstek een middel om enige controle op de globalisering te houden, anders zijn we overgeleverd aan de grootmachten. Het zijn precies deze feiten die een club als ECR nooit heeft willen erkennen.
Dat meningen over de EU verschillen is natuurlijk prima. De vraag blijft wel hoe BBB de EU meer dienstbaar en minder bureaucratisch gaat maken, en de lidstaten meer op vrijwillige basis met elkaar laat samenwerken. Dat is ECR nooit gelukt: men roept dit allemaal al heel lang, maar realiseert tamelijk weinig of gewoon niets. De belangrijkste reden ligt voor de hand: het Europees Parlement kan Europese regels invoeren of wijzigen, niet de verdragen. Dat is voor deze koerswijziging juist wel nodig.
Als BBB zich zo duidelijk positioneert in deze hoek, weten we hoeveel de partij in Brussel gaat bereiken. Misschien wordt er straks hier en daar een regeltje aangepast, maar dat is alles. Zo doet ECR het immers ook. Aangezien VVD en CDA Europarlementariërs leveren die zich met kennis van zaken inzetten voor boeren, weet je waar je op moet stemmen als je de landbouw in Europa een warm hart toedraagt. In ieder geval niet op een club die samen met radicaal rechts aan de zijlijn gaat staan.
Beeld: bord in een weiland in Drenthe. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.