JA21 vertrouwt de eigen kandidaten voor de Provinciale Staten niet
Op rechts zijn veel partijen de afgelopen twintig jaar mislukt en soms vraag je je af of het JA21 veel beter zal gaan. Het lijkt er nog niet erg op. De kandidatenselectie voor de Provinciale Statenverkiezingen is in volle gang. De kandidaten kwamen onlangs samen in Gorinchem om de campagne af te trappen. Inmiddels heeft het partijbestuur de volgende stap gezet: het opstellen van een geheimhoudingsverklaring. Als je verkiesbaar wilt zijn in maart, moet je deze tekenen.
Meerdere kandidaten voor de Provinciale Staten bevestigen dat ze deze verklaring hebben ontvangen. De acht artikelen geven een boeiend beeld hoe het partijbestuur de relatie met de eigen kandidaten ziet, hoe zij probeert interne problemen binnenskamers te houden en hoe groot het onderlinge vertrouwen is. Hieronder cursief de verklaring, met in gewone mensentaal hoe JA21 in de volgende ramp op rechts verandert.
Artikel 1. Aard van de informatieverstrekking
Informatieontvanger [de kandidaat voor de Provinciale Staten, CA] stemt erin toe dat hij door informatieverstrekker [JA21, CA] kan worden voorzien van vertrouwelijke informatie (hierna: ‘informatie’) betreffende de partij, haar medewerkers, één of meerdere campagnes, politiek gevoelige informatie en/of anderszins.
Artikel 2: Geheimhouding
Informatieontvanger kan toegang hebben of hebben gehad tot of kennis hebben genomen van vertrouwelijke informatie. Behalve en voor zover noodzakelijk voor de uitoefening van zijn/haar functie, zal informatieontvanger strikte geheimhouding betrachten en hij/zij zal deze vertrouwelijke informatie niet gebruiken dan wel openbaar maken. Informatieontvanger zal zijn/haar uiterste best doen het gebruik of de openbaarmaking van vertrouwelijke informatie die hem/haar bekend is geworden door of aan enig persoon te voorkomen.
Kandidaten moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen over alle vertrouwelijke informatie die ze over hun partij krijgen. Geheimhouding van vertrouwelijke stukken is in een normale organisatie vanzelfsprekend en behoeft geen verklaring. Er moet slechts voldoende vertrouwen zijn dat men zich onderling aan deze breed gedeelde norm houdt. Daar ontbreekt het bij JA21 aan.
Hier gebeurt iets anders: het partijbestuur geeft zichzelf carte blanche om informatie vertrouwelijk te verklaren, zoals interne discussies, conflicten of integriteitskwesties. Dit valt immers allemaal onder deze uiterst ruime formulering. Als de Europese fractie het oneens is met de koers in Den Haag, als de partij intern verdeeld is over abortus of als er discussie is of een omstreden kandidaat op de landelijke kandidatenlijst mag staan: het is allemaal potentieel vertrouwelijk. Het enige wat het bestuur hoeft te doen is te roepen dat iets onder deze verklaring valt.
Artikel 3: Werknemers
Informatieontvanger zal de informatie uitsluitend bekend maken aan medewerkers van JA21 voor zover deze daarvan kennis moeten hebben voor het realiseren van het in artikel 1 omschreven doel.
Artikel 4: Duur van de overeenkomst
Informatieontvanger is tot geheimhouding van de informatie gehouden totdat de verstrekte gegevens van openbare bekendheid zijn geworden, buiten toedoen of nalaten informatieontvanger. Informatieontvanger is niet tot geheimhouding verplicht over zaken waarvan hij kan aantonen dat deze al openbaar bekend waren voordat de informatie door informatieverstrekker werd ontvangen.
Kandidaten mogen alle interne problemen en spanningen alleen met de buitenwereld delen als deze al door anderen naar buiten zijn gebracht. De kandidaten mogen ook geen informatie delen met medewerkers van de partij, die mogelijk over andere informatie beschikken dan zij. Dat laatste heeft niet bepaald een positief effect op het onderlinge vertrouwen binnen de partij zelf.
Artikel 5: Exploitatie
Informatieontvanger verplicht zich de informatie op geen enkele wijze in exploitatie te nemen of te gebruiken voor enig ander doel dan in artikel 1 omschreven, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van informatieverstrekker.
Artikel 6: Publicaties, verklaringen en sociale media
Behoudens voor zover de correcte uitoefening van zijn/haar taken anders vereist, is het informatieontvanger, zowel tijdens als ook na het einde van zijn/haar werkzaamheden voor informatieverstrekker, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van informatieverstrekker, niet toegestaan publicaties te doen, die direct of indirect, op welke wijze dan ook betrekking hebben op informatieverstrekker en aan haar gelieerde organisaties, haar medewerkers, bestuurders, intellectueel eigendom, bedrijfsmiddelen, werkwijzen en/of overige zakelijke relaties of enige andere gerelateerde zaken of vertrouwelijke informatie.
De formulering van artikel zes toont aan dat deze geheimhoudingsverklaring een breed verbod is om informatie over de partij te delen en niet alleen betrekking heeft op uitzonderingsgevallen. Kandidaten mogen informatie over de partij sowieso niet zonder toestemming delen. Het partijbestuur blijkt bovendien bang dat kandidaten een handeltje gaan maken van interne partijproblemen of hun memoires willen schrijven.
Artikel 7: Beëindiging
Informatieverstrekker is gerechtigd op ieder moment te besluiten geen nadere informatie te verstrekken en de eerder verstrekte informatie op te eisen. Voorts zal informatieontvanger ieder gebruik van de hem/haar verstrekte schriftelijke informatie direct bij afloop van de overeenkomst aan de informatievertrekker retourneren. Ook na beëindiging van de overeenkomst blijft de geheimhoudingsplicht met betrekking tot alle informatie verkregen tijdens de duur van de overeenkomst, onverminderd van kracht.
De geheimhouding geldt voor altijd, ongeacht hoe lang de kandidaat op welke wijze dan ook verbonden is geweest aan JA21.
Artikel 8: Toepasbaar recht
Eventuele geschillen die voortvloeien uit of in verband met deze voorwaarden worden definitief beslecht door de rechtbank van ’s-Gravenhage. Voordat het geschil naar de rechter zal worden verwezen, zullen informatieverstrekker en informatieontvanger zich inspannen om het geschil in der minne op te lossen.
Als er gedoe mocht ontstaan, wil men er wel onderling uitkomen, maar het partijbestuur sluit niet uit de kandidaat of ex-kandidaat voor de rechter te slepen.
Voor alle verkozen kandidaten zal gelden dat ze hun werk doen zonder last en dat JA21 niet kan verordonneren hoe. Alleen mensen die werkelijk niets snappen van de onafhankelijke rol van volksvertegenwoordigers – zoals dus kennelijk het partijbestuur van JA21 – nemen deze verklaring serieus. Deze toont slechts aan dat JA21 de eigen kandidaten niet vertrouwt. Als je een verklaring nodig hebt om mensen ervan te overtuigen dat je bepaalde informatie beter binnenskamers kunt houden, heb je je partij echt niet op orde.
Naschrift
Het partijbestuur is om een reactie gevraagd op welke informatie de verklaring betrekking heeft, hoe Statenleden kunnen weten dat informatie onder deze verklaring valt en wie dat bepaalt. Ook is gevraagd waarom JA21 deze verklaring laat tekenen aangezien deze in deze vorm bij andere partijen niet bestaat en welke sancties JA21 in gedachten heeft voor kandidaten die dit contract schenden. Een reactie bleef twee dagen lang uit.
Beeld: kandidaten van JA21 op een partijbijeenkomst in Gorinchem. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.