Hoe FvD geld probeert te verdienen aan de eigen gemeenteraadsfracties
Politiek is een businessmodel, dat weet men bij FvD al een tijdje. Zo is de partij al vanaf het prille begin boekverkoper. Later bedacht Forum dat het nog winstgevender is een eigen uitgeverij te beginnen. Zo harkt de partijtop inmiddels tienduizenden euro’s per jaar binnen. Forum voert tevens continu campagne om meer leden te krijgen. Extra leden betekent extra subsidie en dus een versteviging van het businessmodel. Laten we het eens hebben over de nieuwste manier extra inkomsten te genereren.
In 2018 deed FvD alleen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Eind 2021 kwamen daar vier gemeenten bij vanwege herindelingen. Die verkiezingen waren een voorproefje voor de stembusgang van maart dit jaar. Komende maand doet FvD ook weer mee bij de herindelingsverkiezingen in Voorne aan Zee, een fusie van onder andere Brielle en Hellevoetsluis. Waarom zou FvD opeens zo enthousiast bezig zijn met eigen lokale fracties? Juist: omdat er geld aan te verdienen valt.
Het Renaissance Instituut – het wetenschappelijk bureau van FvD – heeft al een tijdje een cursusaanbod voor eigen politici. Men wilde deze trainingen eerder aan de eigen Statenleden slijten, maar dat kwam nooit van de grond. Met de komst van tientallen raadsleden is er een nieuwe kans.
Boreaal cursusaanbod
Een boze FvD’er stuurt me een cursusoverzicht toe. Het Renaissance Instituut biedt cursussen aan op drie niveaus. In het overzicht lezen we:
‘Onder het eerste niveau vallen de cursussen die inspelen op de dagelijkse werkzaamheden van het politieke bedrijf: media- en debattraining, politieke werkzaamheden etc. Bij het tweede niveau gaan we de diepte in en richten we ons op de grondslagen van FVD. Hier gaan we echt in op de politieke theorie, filosofie en de geschiedenis van Nederland.’
Inhoudelijk is het cursusaanbod op de hogere niveau’s verreweg het interessantst. Op niveau 2 vinden we een cursus Cultuurhistorisch besef van Sid Lukkassen ‘die vroeger docent was op de Radboud Universiteit’. Deze cursus draait om de vraag wat wij leren uit de geschiedenis en ‘welke historische missie een realistisch politicus te vervullen heeft’. Op niveau 3 vinden we een cursus van Ongehoord Nederland-presentatrice Raisa Blommestijn onder de titel: De democratie: realiteit of illusie?
Om bij Raisa op cursus te mogen moeten we eerst niveau 2 afronden met onder andere Sid. Om bij Sid te mogen plaatsnemen moeten we echter eerst niveau 1 afronden. Het wordt al snel een dure grap want alle cursussen bedragen honderden euro’s. Laten we ons daarom voorlopig even beperken tot niveau 1, want daar moet iedereen beginnen. Dan komt ook meteen de aap uit de mouw: het cursusoverzicht meldt dat de cursussen op dit niveau verplicht zijn. Deze leveren het Renaissance Instituut dus gegarandeerd inkomsten op.
Kosten en opbrengsten
Het gaat om een debattraining, een mediatraining, een cursus politieke werkzaamheden en een training sociale media. Elke cursus kost 500 euro per deelnemer. Even een rekensommetje maken. Forum heeft 57 raadsleden, inclusief de vorige week opgestapte raadsleden uit Dijk en Waard. Zo levert elke training 28.500 euro aan inkomsten op. De totale opbrengst van het verplichte programma op ‘niveau 1’ bedraagt daarmee ruim een ton: 114.000 euro.
Het cursusoverzicht geeft de maximale groepsgrootte aan. De debattraining heeft hooguit tien deelnemers, de mediatraining dertig, de cursus politieke werkzaamheden eveneens dertig en de cursus sociale media veertig. Zo kunnen we het aantal sessies berekenen als het Renaissance Instituut zich aan deze maximale groepsgroottes houdt en alle 57 raadsleden deelnemen. Er zijn dan zes debattrainingen nodig en van de drie andere cursussen twee aparte sessies.
Op niveau 1 zijn de cursussen erg kort: ze duren allemaal één dagdeel. Er zijn dus twaalf dagdelen nodig om dit hele pakket aan cursussen aan alle FvD-raadsleden te geven. Een trainer kan een dagdeel duizend euro kosten, maar Robin de Keijzer – de persvoorlichter van Baudet – is waarschijnlijk een stuk goedkoper. Met deze ruime schatting zien we dat als FvD alle raadsleden verplicht naar alle cursussen op niveau 1 stuurt, het Renaissance Instituut een ton overhoudt.
Landelijke bemoeienis
Gemeentelijke fracties krijgen hun eigen budget voor ondersteuning, training en andere te maken kosten. Achteraf moeten ze verantwoording afleggen over de besteding ervan. FvD-raadsleden in den lande bepalen in principe zelf of ze een cursus willen doen en zo ja, of ze die bij het Renaissance Instituut volgen of toch liever ergens anders.
Die keuzevrijheid is de bedoeling niet. Het landelijk bestuur van FvD nam maanden geleden al het initiatief om voor elke lokale fractie een ondersteuningsstichting op te richten. Deze gaan over de fractiebudgetten. Elk van deze stichtingen heeft een bestuur dat door het partijbestuur is benoemd. Steeds zitten er in meerderheid mensen van de landelijke partij in. Zo heeft de landelijke leiding een flinke vinger in de pap bij de uitgaven, iets wat bij andere partijen ongebruikelijk en vooral ongewenst is: het tast immers de bewegingsruimte van raadsleden aan.
Deze constructie is echter wel handig als je extreem dure cursussen verplicht wilt stellen en hoopt daar een ton aan te verdienen. Opeens begrijp je het probleem in Dijk en Waard, waar de fractie zich afgelopen week afsplitste. Fractievoorzitter Carmen Bosscher zegt het zelf in het Noordhollands Dagblad: deze werkwijze leidt ertoe dat lokale fracties minder zeggenschap hebben over hun eigen geld, met name via verplichte afname van cursussen. Goed nieuws voor de belastingbetaler: deze truc is in Dijk en Waard mislukt.
De grote vraag is: waren de raadsleden in de andere gemeenten ook wakker?
Beeld: eerste pagina van de cursusgids van het Renaissance Instituut.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.