Feest: de stadsdeelcommissie Amsterdam Centrum heeft resultaat geboekt
Het is coming-outdag en dat mag in Amsterdam niet ongemerkt voorbijgaan. Bij de Blauwbrug wordt deze ochtend een regenboogbankje onthuld. De initiatiefnemers – stadsdeelcommissieleden Bas van der Sande (VVD) en Diederik Brink (D66) – willen hiermee in het straatbeeld laten zien dat Amsterdam een tolerante en lieve stad is, aldus de gemeentelijke website. Amsterdamse LHBT’ers hebben nog steeds te maken met discriminatie en geweld, terwijl iedereen in vrijheid zichzelf moet kunnen zijn.
Om half tien staan tientallen mensen bij de Blauwbrug, letterlijk op de hoek van de Stopera om de onthulling mee te maken. Hier staan vijf bankjes. De middelste is uitverkoren om voortaan regenboogbankje te zijn. Hoe bijzonder dit is, blijkt als we naar de collega-bankjes kijken. Die hebben waarschijnlijk al decennia geen onderhoud meer gehad en kunnen zacht gezegd wel een likje verf gebruiken. Voor het regenboogbankje zijn kosten nog moeite gespaard.
Het regenboogbankje is versierd met een grote strik. Amsterdam loopt altijd uit voor LHBT-zaken, maar hoog bezoek blijft deze ochtend uit. Geen burgemeester of wethouders, maar een enkel raadslid, drie stadsdeelbestuurders en wat leden van de stadsdeelcommissie. Van der Sande en Brink staan te stralen want dit was hun idee. Ik hoor dat de hele stadsdeelcommissie enthousiast was en dat het stadsdeelbestuur het voorstel daarna heeft overgenomen. Tijd voor LHBT-taart van de Hema.
Supertof bankje
Er is een fotograaf om de onthulling op de gevoelige plaat vast te leggen. We horen de initiatiefnemers zeggen dat nu echt duidelijk is dat Amsterdam een tolerante stad is. Dank aan iedereen die dit gesteund heeft en natuurlijk ook aan alle ambtenaren die eraan meewerkten. We horen een mevrouw van het Homomonument vertellen dat ze het allemaal supertof vindt. Er staan in totaal zes regenboogbankjes in de stad. De sprekers zijn even vergeten waar.
Stadsdeelvoorzitter Alexander Scholtes (D66) komt een kijkje nemen. Hij is hier niet verantwoordelijk voor, meldt hij. Het advies over de bankjes komt van de stadsdeelcommissie uit de vorige bestuursperiode en toen was Alexander nog niet van de partij. Zijn collega’s zijn ook langsgekomen: Micha (GroenLinks) en Lotte (PvdA) delen de LHBT-taart rond. Ook zij hebben geen duidelijke rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van dit bankje, horen we. Dit was echt aan de stadsdeelcommissie.
De stadsdeelcommissie brengt advies uit en heeft geen doorzettingsmacht. De commissie vormt de ogen en oren van de wijk, maar dat werk wordt ook al door ambtenaren gedaan. Zo is een vergadercircuit ontstaan waarvan niemand weet waar het voor dient, behalve dat het tientallen hoogopgeleiden een dag in de week van de straat houdt. Zo zien we opeens nóg een meerwaarde van dit bankje: voor het eerst is er een concreet voorbeeld waarbij de stadsdeelcommissie echt het verschil heeft gemaakt.
Reden voor een feestje.
Beeld: regenboogbankje pal naast de Stopera. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.