BVNL: ideologische hergroepering of vergaarbak van baantjesjagers?
De meeste mensen weten het nog niet, maar Wybren van Haga is een eigen partij begonnen. Belang van Nederland (BVNL) deed al met succes mee aan enkele lokale verkiezingen en was in meerdere gemeenten succesvol. De voorbereidingen voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn inmiddels in volle gang: de partij doet een tour door het land en introduceert her en der kandidaten. De meest opvallende aanwinst: Harry Wijnschenk, ooit fractieleider van de LPF in de Tweede Kamer.
BVNL is na JA21 de tweede grote Forum-afsplitsing en daarom is het nuttig te zien waar deze partij precies voor staat. Bij een partijbijeenkomst in Elst liet Van Haga er weinig twijfel over bestaan: dit is een partij rechts van de VVD die terugverlangt naar de tijd van Frits Bolkestein en die zich spiegelt aan de Republikeinen in Amerika, met een programma tegen te hoge belastingen en te veel overheidsbemoeienis. ‘Klassiek liberaal’ noemt BVNL dat. Daarmee is BVNL ideologisch makkelijker te plaatsen dan het grotere en bekendere JA21.
BVNL moet het in de provincies voorlopig uitsluitend hebben van mensen die in het verleden bij andere partijen zaten. Hieronder staat een overzicht van iedereen die tot dusver bij BVNL is aangesloten. We zien veel FvD’ers, maar inmiddels lopen ook PVV’ers over, zoals voormalig Tweede Kamerlid Roy van Aalst, die lijsttrekker wordt in Overijssel. Op lokaal niveau zijn inmiddels BVNL’ers onder deze partijnaam gekozen, maar ook zij komen regelmatig van andere partijen zoals de VVD.
Problemen in overvloed
BVNL heeft qua bekendheid nog veel werk te doen. Het lijkt op het eerste gezicht een goed plan om overstappers te verwelkomen die hun eigen aanhang meenemen, maar daar lijkt vooralsnog nauwelijks sprake van. Statenleden zijn vrijwel altijd onbekend en dat geldt ook voor bv. een backbencher als Van Aalst of een oud-Senator als René Dercksen. De meest bekende BVNL’er lijkt nu Harry Wijnschenk, maar het is natuurlijk maar de vraag of dat een voordeel is.
Is BVNL het begin van een ideologische hergroepering? Je zou kunnen vermoeden dat zich VVD’ers en PVV’ers aansluiten die hun voormalige partijen te links vonden en FvD’ers die het niet eens zijn met de wappie-koers van Baudet. Zij hebben onderling raakvlakken. Toch is niet elke overstap even geloofwaardig. Vooral bij PVV’ers is het een stretch om na jarenlang relatief links sociaaleconomisch beleid te verhuizen naar een economisch veel rechtsere partij. Dat suggereert andere motieven.
Zou het kunnen dat veel BVNL’ers gewoon baantjesjagers zijn die geen andere opties hebben? Het valt niet uit te sluiten. Van Aalst zegt zelf dat het hem stoorde dat hij bij de PVV niet eens lijsttrekker in Hengelo mocht worden. Dercksen stemde voor de Eerste Kamer op Forum en zal dus eveneens bij Wilders uit de gratie zijn. Paul Meijer kon na gedoe over geld niet verder bij zijn oude partij. Richard de Mos kan – hangende zijn rechtszaak – nergens anders terecht.
Zo klinkt BVNL als een vluchtheuvel voor politici, maar niet voor kiezers.
Beeld: Petjes van BVNL. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.