Anoniem de Provinciale Staten in. En dan?
In de kantine van het Limburgse Gouvernement loopt een lange man in een hagelwit overhemd langs. Het duurt een seconde voordat ik me realiseer dat ik hem ken. Het is Cees van der Sande, een vroege Forum-sympathisant. We troffen elkaar in 2017 bij een bijeenkomst in Leusden. Ik gaf daar een presentatie aan FvD-leden over rechtse partijen die zijn mislukt. Het was een enigszins voorspellende lezing: de meeste aanwezigen waren enkele maanden later alweer afgehaakt.
Cees niet: hij werd Statenlid in Limburg. Tenminste: dat was hij eventjes. Al snel was het hommeles. Forum onderhandelde mee over een extraparlementaire coalitie en FvD-lijsttrekker Ruud Burlet werd gedeputeerde. Cees herkende zijn FvD niet meer en noemde zijn collega’s spottend ‘FvD light’. En dus was Cees een van de eerste Statenleden die bij Forum vertrok en zijn zetel afstond aan iemand die beter in het team paste. Toen werd het stil.
Nu blijkt Cees terug. Tijdens zijn afwezigheid is FvD weer de koers gaan varen waar hij ooit voor kwam. Van de zeven Statenleden in Limburg zijn er nog maar twee van Forum en tijdelijk is het er zelfs maar eentje. FvD wilde graag dat Cees de fractie kwam assisteren. Zo komen we elkaar weer tegen: ik ben deze dag in Limburg voor een interview met een van zijn voormalige collega’s. Cees denkt dat JA21 eigenlijk al in 2019 aan het ontstaan was. Toen had FvD in Limburg immers al een gematigd profiel.
Onervaren en onzichtbaar
Cees is een van 86 Statenleden die in maart 2019 voor FvD werd gekozen. Het is vanwege de huidige koers van Forum slecht voor te stellen, maar de partij was destijds de grootste. Met een uitgekiende campagne stemden honderdduizenden mensen FvD de Provinciale Staten in om de partij ook de grootste te maken in de Eerste Kamer. Daar zou Forum een vuist gaan maken tegen migratie, klimaatbeleid en de EU. Zoals we allemaal weten is er van die missie nooit meer iets vernomen.
De Statenleden – die de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen – waren in deze strategie slechts een tussenstap. Deze bestuurslaag interesseerde FvD nauwelijks. De kandidaten voor de provincies kwamen niet of nauwelijks in de media en de provinciale programma’s waren minimaal. Alles draaide om de landelijke campagne en zo stemde Nederland totale onbekenden de Provinciale Staten in. Zelfs als je je best deed, kon je niet weten wie deze mensen waren en welke standpunten ze hadden.
De gekozenen van toen waren vrijwel allemaal politiek onervaren en hadden nog nooit een Statenzaal van binnen gezien. Dat lijkt op vandaag, nu nieuwe partijen op rechts – BBB, JA21 en BVNL – allerlei onervaren kandidaten aantrekken om in de provincie actief te worden. Is dat een goed idee? Tijd voor een rondgang langs de FvD’ers van toen: waarom stelden ze zich verkiesbaar, wat heeft de politiek hen opgeleverd en welke resultaten wisten ze te boeken? Zouden ze het opnieuw doen? Krijgt hun politieke carrière een vervolg?
Een oproep
De komende maanden inventariseer ik hoe het FvD in de Provinciale Staten verging. Op deze website zullen in ieder geval enkele interviews verschijnen met kandidaten van maart 2019. Mocht u zelf destijds kandidaat namens Forum zijn geweest en daarover willen praten: ik hoor graag van u. Ook als u andere informatie hebt over hoe het FvD verging, bijvoorbeeld omdat u met (al dan niet voormalige) FvD-Statenleden samenwerkte, hoor ik graag van u. U kunt mij bereiken via e-mail: [email protected].
Beeld: Gouvernement van Limburg. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.