BVNL gaat met ondernemers het rubberentegelparadijs te lijf
Je zou het bijna vergeten, maar JA21 heeft een broertje. Het is BVNL, de partij van Wybren van Haga die vorig jaar ontstond toen hij zich afsplitste van Forum. De nieuwe partij heeft inmiddels raadsleden in een handvol gemeenten, Statenleden in vier provincies en een driekoppige fractie in de Tweede Kamer. Dat is echter niet genoeg: BVNL doet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en dus gaat de partij het land in om de aanhang te enthousiasmeren om actief te worden.
Noord-Brabant is het zwaartepunt van BVNL. Hier heeft Van Haga 750 leden en drie Statenleden die allen afkomstig zijn van Forum. Deze zaterdag strijkt de partij neer in het Van der Valk hotel in Gilze. Uit alles blijkt dat BVNL nog moet groeien: we worden gemaand om actief te worden, hetzij als lid, donateur, vrijwilliger of kandidaat. BVNL heeft nadrukkelijk óók behoefte aan kandidaten die op de twintigste plek van de kieslijst willen staan. Als je ‘gouden donateur‘ wordt krijg je een BVNL-koffiemok.
De bijeenkomst is uitverkocht en op het hoogtepunt zijn er zo’n 150 mensen. Een deel van de aanwezigen blijkt inmiddels lid. Ook een FvD-lid komt zijn licht opsteken. Hij geeft een mooie schets van de nieuwe concurrent: BVNL is een ideologische bondgenoot van FvD, wat correspondeert met het feit dat al deze landelijke en provinciale politici op basis van een FvD-programma zijn verkozen. Het verschil, aldus deze FvD’er, is dat BVNL zich niet buiten de politieke werkelijkheid plaatst. Dat frame zal Van Haga wel bevallen.
Ondernemende mensen
Twee weken geleden streek BVNL al neer in Elst. De zaal was gevuld met een zeer specifiek publiek: wappies en nouveau riche. In Gilze ligt dat anders. BVNL presenteert zich als partij voor ondernemers: zij steken hun handen uit de mouwen en lossen problemen op. Tientallen ondernemers zijn langsgekomen. De profilering is breder: BVNL is een partij voor ondernemende mensen. Geheel in lijn met deze profilering worden we begroet door een opvallend knappe man die een hoop bedrijfsmatige taal uitslaat: Ruud uit Nuenen.
Afkeer van de politiek is in Gilze ruim aanwezig. Ruud is inmiddels actief bij BVNL maar heeft er eigenlijk geen zin in: hij voelt zich vooral ondernemer, een beeld wat Van Haga zelf ook graag oproept. Bij BVNL zit men met passie in de politiek, maar vooral omdat het moet. Als het niet zo slecht zou gaan met Nederland, was men er nooit aan begonnen. Het is leuker om je tijd in je bedrijf te steken.
Ruud introduceert de spreker van vanmiddag, die waarschijnlijk ook de reden is voor de goede opkomst: Marianne Zwagerman. Ze geeft haar visie ten beste, die kennelijk helemaal in lijn ligt met die van BVNL. Het gaat over wat zij ‘het rubberentegelparadijs’ noemt: als er in Nederland één vlok sneeuw valt is er al code rood. De overheid waarschuwt iedereen voor elk potentieel gevaar en wil elk probleem oplossen. Elk risico wordt door risk managers afgedekt. Eigen initiatief, risico’s nemen en gezond verstand delven het onderspit. Waarom kunnen mensen niet zelf bepalen wat wel en niet gevaarlijk is, vraagt ze zich af. Heeft iedereen niet recht op zijn eigen probleem?
Minder wappies
Zo vormt zich langzaam een beeld van wat BVNL wil. Van Haga praat over een klassiek liberale partij die opkomt voor individuele vrijheid en zich keert tegen collectivisme. In zijn ogen zijn alle middenpartijen tegenwoordig socialistisch. Die terminologie is nogal overdreven, maar deze markeert wel een ideologisch verschil met bijvoorbeeld de VVD. Van Haga wil een kleine rol voor de overheid, geheel in lijn met de wensen van ondernemers en alle anderen die de overheid wantrouwen.
De corona-wappies – waar Van Haga het tot dusver van moest hebben – zijn dan nooit ver weg. BVNL lijkt daar langzaam afstand van te willen nemen. Zwagerman helpt een handje. Er is een hoop mis met de media, maar dat betekent niet dat ze in een complot zitten, horen we. Bij eenzijdige journalistiek moet je je afvragen of het gaat om domheid of kwaadwillendheid, aldus Zwagerman, die duidelijk opteert voor de eerste optie. Zo was de Telegraaf tegen Pim Fortuyn vanwege ‘een fittie in het nichtencircuit’. Dat is iets heel anders dan een complot.
Onder leiding van Zwagerman gaat de zaal ideeën bedenken zodat Nederland binnenkort geen rubberentegelparadijs meer is. Het is de bedoeling dat de aanwezigen deze ideeën zo snel mogelijk zelf gaan uitvoeren. Opvallend: het aantal ideeën houdt niet over. Het beste idee is dat iemand BVNL-lid wordt en op LinkedIn iets over deze bijeenkomst gaat schrijven. Het is een magere oogst, maar al snel blijken de Statenleden het niet beter doen. We luisteren naar Statenlid en oud-gedeputeerde Eric de Bie, die zichzelf plotseling is gaan presenteren als ondernemer. Nooit geweten.
De Bie heeft niet één voorbeeld hoe zijn werk het Brabantse rubberentegelparadijs heeft bestreden.
Beeld: BVNL-scherm in Gilze. Foto: Chris Aalberts.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.