Demonstranten bepalen niet door wie zij gefilmd mogen worden
Shashi Roopram appt. Hij gaat vrijdagavond naar de demonstratie op de Dam tegen de situatie in Ter Apel en voor betere opvang van vluchtelingen. Hij wil me daar graag spreken voor zijn YouTube-kanaal Up Network. Ik ben vaker door hem geïnterviewd. Zijn werk valt op: Up Network heeft het vaak over de multiculturele samenleving en schuwt rechtse meningen niet. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar Shashi is een aardige vent, heeft een open blik en doet het fair.
Bij de demonstratie blijkt er gedoe. ‘Sfeerbeheer’ maant Shashi om weg te gaan en zich niet onder de demonstranten te begeven. Ik spreek hem daarom aan de rand van de demonstratie. Ik was niet bij de discussie met ‘sfeerbeheer’ van een kwartier eerder, maar ik kan me er op basis van Shashi’s woorden wel iets bij voorstellen. De situatie blijft ook tijdens het interview met mij hallucinant: het gesprek wordt door zijn cameraman gefilmd en dat tafereel wordt dan weer gefilmd door twee demonstranten.
Na afloop kijk ik de beelden van de avond terug. Het gedoe ging over de vraag of Shashi iemand is die je in je buurt wilt hebben. De suggestie van ‘sfeerbeheer’ is dat hij komt om een relletje te schoppen. Onwaarschijnlijk: we zijn bij een demonstratie van honderden mensen en Up Network is een tweetal. Shashi kan slechts wat vragen stellen. Het is onbegrijpelijk dat ‘sfeerbeheer’ denkt dat de demonstranten niet in staat zijn te zeggen dat ze niet mee willen werken.
Regels bestaan
Het gaat hier niet over de vraag of Shashi een aardige vent is, hoe hij vragen stelt of wat de kwaliteit van Up Network is. Het gaat hier over basale regels die we met elkaar hebben afgesproken. Je hoeft geen jurist te zijn om de hoofdlijn te snappen. Op de openbare weg mag je filmen. Er zullen ongetwijfeld unieke situaties bestaan waarin dat niet mag, maar dan zal er ongetwijfeld politie zijn om je dat duidelijk te maken. Wat in ieder geval niet deugt, is dat demonstranten gaan bepalen door wie ze gefilmd worden.
Shashi stelt kritische vragen over ongeveer alles wat met de multiculturele samenleving te maken heeft. Ter vergelijking: ik doe dat zelf niet en zeker niet op die manier. Er is zeker een relatie met onze politieke voorkeuren. Plat gezegd sta ik inhoudelijk dichterbij de demonstranten dan Shashi en dus hebben zij met mij minder moeite dan met hem. Maar de regels gelden voor iedereen en die moeten nadrukkelijk ook gevolgd worden als het om andersdenkenden gaat. Juist daarvoor bestaan ze.
Het incident levert weinig publiciteit op. GeenStijl wijdt er een stukje aan en dat is het dan weer. Hier zien we hoe weinig interesse reguliere media hebben in alternatieve kanalen die de laatste jaren zijn ontstaan. Als Shashi reporter van GeenStijl was geweest – en waarschijnlijk dezelfde behandeling had gekregen – hadden reguliere media dit wel opgepikt. Nu het over het minder bekende Up Network gaat, haalt men er zijn schouders over op. Het is echter dezelfde persvrijheid die in het geding is.
Sluimerende crisis
De ironie is dat er een enorme overeenkomst is met de opvangcrisis in Ter Apel. Het kabinet komt met plannen die volgens experts tegen de rechtsstaat ingaan. De demonstranten op de Dam hebben dat feilloos door: de rechtsstaat geldt voor iedereen en dus moet ook het kabinet zich daaraan houden. Maar we weten ook wat de wet zegt over filmen op straat. Dan geven diezelfde demonstranten opeens niet thuis, wat suggereert dat ook zij weinig van de rechtsstaat hebben begrepen. Of beter: helemaal niets.
Democratie en rechtsstaat staan in Nederland onder druk, maar je moet die sluimerende crisis wel willen zien. We zien het bij de omgang met asielzoekers, maar ook bij de omgang van linkse demonstranten met de pers. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om de regels die we met elkaar hebben afgesproken te eerbiedigen. Ook als je vindt dat er te veel asielzoekers naar Nederland komen, geldt de bestaande wetgeving. Daarin hoort het kabinet niet selectief te shoppen, ook niet bij gezinshereniging.
Op dezelfde manier horen demonstranten niet selectief te shoppen in de omgang met de pers: of je Shashi Roopram nou een lul vindt of niet: hij mag gewoon filmen op de Dam. Als je niet maalt om de rechten van anderen, komt er vroeg of laat een moment dat ook jouw rechten niets meer waard blijken te zijn.
Bekijk de reportage van Up Network hier.
Beeld: in gesprek met Shashi Roopram op de Dam. Still van YouTube.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.