In Zeeland is een partijfusie een onderonsje
De fusie tussen de Partij voor Zeeland (PvZ) en BBB gaat niet door en niemand begrijpt waarom. Leden van BBB roddelden er al een tijdje over, maar er waren nul officiële mededelingen. Tot afgelopen zaterdag, toen PvZ-Statenlid Eelco van Hoecke opdook bij een bijeenkomst met BBB-kandidaten. BBB deed alsof Van Hoecke nieuw is en helemaal niet in de Staten zit. Over de fusie met PvZ werd met geen woord gerept. Hier moest wel stront aan de knikker zijn.
Landelijke media hebben provinciale politiek nauwelijks op het netvlies en daarom gebeuren er gekke dingen. Journalisten kwamen zaterdag wel kennismaken met de BBB-kandidaten, maar niemand pakte Google erbij en zag dat een zittend Statenlid met een overstap bezig was. Kritische vragen bleven uit. Inmiddels weten we door de Provinciale Zeeuwse Courant meer: er was wel degelijk sprake van fusieplannen, maar die zijn om onduidelijke redenen afgeblazen.
Een vreemde gang van zaken. GroenLinks en PvdA maken plannen om intensiever samen te werken en dat proces kunnen we minutieus volgen. Er zijn ledengesprekken, congressen en moties en zo krijgen zowel leden als stemmers een idee welke kant het opgaat. Bij BBB en PvZ niets van dit alles. Hier zijn fusieplannen een onderonsje tussen bestuurders, gebeurt alles in het geniep en rept niemand over leden, die bij zowel BBB als PvZ buiten beeld blijven.
Een bestuurlijk onderonsje
Er was al sprake van personele overlap. In 2021 stonden drie betrokkenen bij PvZ op de BBB-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Een van hen is ex-FDF-woordvoerder Kees Hanse, die nu BBB-kandidaat is, maar ook namens PvZ in het bestuur van waterschap Scheldestromen zit. Nu de fusie is afgeketst zet PvZ iedereen die iets met BBB te maken heeft buiten de deur. Hanse is uit zichzelf vertrokken en ook Van Hoecke moet zijn biezen pakken. Het is nog onduidelijk hoe dat laatste afloopt.
Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant is de fusie afgeblazen door PvZ-voorzitter Marien Weststrate, die eveneens in het waterschapsbestuur van Scheldestromen zit. De fusie zou in het waterschap geen meerwaarde hebben omdat PvZ daar al de grootste partij is. Weststrate zou bovendien geen zin hebben om zich iets te laten vertellen door anderen, precies wat bij een fusie zou gebeuren. Dan zou het landelijke BBB-bestuur immers een vinger in de Zeeuwse pap krijgen.
Het heeft er alle schijn van dat PvZ een heel klein clubje is: over leden heeft niemand het, de partij telt alleen fracties in de Provinciale Staten en het waterschap, gemeentelijke fracties bestaan niet en twee bestuursleden zijn ook gekozen als volksvertegenwoordiger. Vooral dat laatste is een goede indicator voor incestueus gedoe. PvZ stelt zo weinig voor dat een fusie zou neerkomen op een overname door BBB. Natuurlijk wil Weststrate dat niet: dan is hij niet meer de baas.
Schouders ophalen
De grote vraag is of iemand PvZ na een fusie zou missen. Bestaat er zoiets als een PvZ-gevoel? Zelfs Hanse en Van Hoecke lijken geen band met hun partij te hebben. Dat is bij Van Hoecke niet zo gek, want hij versleet eerder al FvD en JA21. Van Hoecke praatte na de mislukte fusie gewoon verder met BBB en stelde PvZ daar niet eens van op de hoogte. Je zou het een middelvinger of een teken van ultieme onbetrouwbaarheid kunnen noemen. Van Hoecke:
‘Als ik de Partij voor Zeeland moet verlaten, dan is het niet anders. Natuurlijk vind ik het jammer. Ik kan daar heel eerlijk in zijn: dingen komen zoals ze komen. Marien is de voorzitter. Hij moet doen wat hem goed lijkt. Even goede vrienden. Dat is dan helaas de consequentie.’
Ook hier geen enkele referentie aan leden die wellicht ook nog een mening hebben. Van Hoecke doet gewoon aan platte kansberekening: BBB is populair, zal waarschijnlijk veel zetels halen en heeft ongetwijfeld een kwalitatief kandidatentekort, terwijl bij PvZ hooguit de eerste twee kandidaten verkiesbaar zijn en Van Hoecke waarschijnlijk hooguit op plek drie komt. Van Hoecke gaat voor zijn eigenbelang, net als Weststrate, alleen de uitkomst verschilt.
Zo bezien is zowel de afgeblazen fusie als het vertrek van Van Hoecke bij PvZ best logisch. Minder logisch is dat BBB zulke kandidaten überhaupt overweegt.
Beeld: logo’s Partij voor Zeeland en BBB.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.