Wat doen BBB-fractiemedewerkers bij een conferentie van radicaal rechts?
Voor velen is Caroline van der Plas met haar Boer Burger Beweging een volkse variant van het CDA. Ze zegt waar het op staat en heeft voeling met wat er in het land gebeurt. Precies dat wat het CDA niet is. Bij nadere beschouwing is er nog een verschil: het CDA houdt zich verre van naargeestige rechtse conferenties met de meest extremistische politici uit de EU. BBB stuurde er in maart twee fractiemedewerkers heen. Zij bevestigen dat zelf.
National Conservatism is een initiatief van een Amerikaans lobbykantoor, die twee keer per jaar een conferentie organiseert met conservatieve sprekers uit politiek, journalistiek en wetenschap om het idee van de natiestaat te promoten. Volgens de initiatiefnemers zijn verleden, heden en toekomst van het conservatisme onlosmakelijk verbonden met het idee van de natiestaat, nationale onafhankelijkheid en de herwaardering van unieke nationale tradities. De natiestaat bindt mensen aan elkaar.
De vraag is natuurlijk hoe dit gedachtengoed vorm krijgt tijdens zo’n bijeenkomst. Deze conferentie werd voor het eerst gehouden in 2016 en vindt tegenwoordig twee keer per jaar plaats, afwisselend in Europa en de Verenigde Staten. Zo streek het spektakel in maart neer in Brussel, waar twee dagen lang conservatieve sprekers en panels thema’s bespraken als de oorlog in Oekraïne, Europese veiligheid, het gezin, Europese waarden en de soevereiniteit van EU-lidstaten.
Dubieuze sprekers
Op de eerste dag zien we Judit Varga op het programma staan. Zij is justitieminister van de Orban-regering in Hongarije. Deze is in conflict met de EU over de behandeling van minderheden, het knevelen van de onafhankelijke media en het afbreken van de rechtsstaat. Fidesz is inmiddels weg bij de Europese christendemocratische partij (de zogeheten EPP, waar o.a. het CDA in zit). De EPP wil niet meer met Orban samenwerken. Varga verdedigt de Hongaarse koers te vuur en te zwaard.
Het probleem gaat verder. Een andere speech komt van Janez Jansa, de toenmalige premier van Slovenië die bekend staat als ‘mini-Orban’, vanwege zijn autoritaire neigingen en pogingen de vrije pers een kopje kleiner te maken. Ook op het programma: een speech van Mateusz Morawiecki, de premier van Polen. Hij is van PiS, de partij die de Poolse rechtsstaat afbreekt en LHBT-vrije zones invoert. Ook dit beleid is flagrant in tegenspraak met de basale principes waar het land zich als EU-lid aan zou moeten houden.
Op het programma staan verder Europarlementariërs van het rechtsextremistische Vox uit Spanje en van de rechts radicale Lega, de Italiaanse partner van de PVV. Er spreekt een Griekse parlementariër die uit zijn partij is gezet vanwege zijn extremistische ideeën en er is een vertegenwoordiger van de Zweden Democraten, een partij met rechts-extreme wortels die zichzelf tegenwoordig een acceptabeler aanzien probeert te geven.
Nederlandse inbreng
Opvallend veel aanwezigen zijn verbonden aan de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) uit het Europees Parlement. Die fractie wordt sterk gedomineerd door de Poolse rechtsstaat-afbrekers van PiS. Aanvankelijk zat ook FvD in deze fractie. Inmiddels is JA21 aangesloten. Europarlementariër Rob Roos spreekt in Brussel, net als Eva Vlaardingerbroek, het gewezen kandidaat-Kamerlid van FvD en tegenwoordig commentator bij de meest rechtse televisiestations. FvD-Kamerlid Simone Kerseboom zit in de zaal.
Bij de conferentie met dezelfde naam in februari 2020 rolde de organisatie de rode loper uit voor Giorgia Meloni, de leider van de Italiaanse post-fascisten (ook ECR). Ook was Marion Marechal van de partij, het nichtje van Marine le Pen. Ze is oud-parlementslid voor het Front National, vindt de koers van haar tante te soft en steunde daarom onlangs de extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour. Ze fungeert ook in de promofilm van de Brusselse editie van National Conservatism.
In maart waren twee fractiemedewerkers van BBB – Alexander Hendriks en Dennis de Witte – bij National Conservatism aanwezig. Hendriks laat weten dat BBB zich breed oriënteert. De partij wil een beter beeld hebben ‘van wie die mensen zijn en wat ze willen’. Op de conferentie in Brussel waren volgens Hendriks ook wel wat mensen van de christendemocratische EPP aanwezig. Dat klopt.
Mailen met BBB
Ik stuur een mailtje naar BBB. De partij laat weten dat Hendriks’ mede-congresganger De Witte niet meer in dienst is. Waarom heeft men deze twee fractiemedewerkers hierheen laten gaan? Ambtelijk secretaris Henk Vermeer antwoordt:
‘Om in het kader van verkenning van Europese politiek en de invloeden die dat heeft op onze wetgeving en de Tweede Kamer, meer te weten te komen over het gedachtengoed van Europese groepen ECR en EPP. Premier Mateusz Morawiecki (Polen, ECR) en Premier Janez Janša (Slovenië, EPP) kwamen daar toelichting geven over hoe zij vonden dat Europa om moest gaan met een nieuwe politieke situatie (Oekraïne, gastekort, etc.).’
Deze speeches zijn ook via YouTube te bekijken. In de toekomst gaat BBB volgens Vermeer ook langs ‘andersoortige conferenties waar meer te leren is over het gedachtengoed en mensen achter andere Europese groepen.’ De vraag blijft waarom BBB kennis wilde nemen van het gedachtengoed van de aanwezigen in Brussel, terwijl hun ideeën algemeen bekend verondersteld kunnen worden. Volgens Vermeer is dat een misverstand:
‘Voor ons is dat allemaal niet zo vanzelfsprekend. Zeker in een tijd dat er van alles schuift in Europa, zoals bijvoorbeeld de opstelling van de Poolse regeringspartij tegenover Europa naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. Dat maakt de toespraken van beide Premiers erg relevant, in bijvoorbeeld Eva Vlaardingerbroek zijn we minder geïnteresseerd (we waren er ook niet op die dag). Oriënteren op de Europese politieke bloedgroepen doe je nou eenmaal niet vanaf Wikipedia.’
Vreemd, want de meeste mensen hebben bij dit politieke gezelschap juist wel genoeg aan Wikipedia.
Beeld: logo conferentie National Conservatism.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.