Annabel Nanninga betekende meer voor de instorting van Forum dan de antifascisten
Thierry Baudet heeft een nieuw boek geschreven en dus is het tijd voor een feestje. Vrijdagavond is er ter ere van de nieuwe pennenvrucht een ‘besloten feest’ in restaurant Barpiazza aan het Amsterdamse Museumplein. Bij1 heeft ook wel zin in een leuke avond en dus organiseert de partij een lawaaidemonstratie pal naast het restaurant. De partij vindt het fascisme genormaliseerd aangezien het vol vertrouwen publiekelijk wordt uitgedragen. Dat wil Bij1 niet en dus moeten we pannendeksels meenemen.
Deze lawaaidemonstratie begint om zeven uur, zo lezen we op Twitter, maar op dat tijdstip staan er hooguit acht demonstranten die op geen enkele manier als zodanig te herkennen zijn. De politie is met zes man aanwezig en dat lijkt op het eerste gezicht ontzettend overdreven: de antifascisten lijken de kou niet meer voor FvD te willen trotseren. Dat blijkt al snel anders te liggen: antifascisten zijn van nature te laat. Half acht staat er een man of veertig en ze maken zoals afgesproken een hoop lawaai.
Slechts één demonstrant heeft pannendeksels meegenomen. De Amsterdamse Bij1-fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen loopt met een luidspreker, de demonstranten zwaaien met vlaggen en er zijn twee spandoeken. Verder is er een hoop herrie en geschreeuw, waarbij leuzen worden geroepen als dat je fascisten in de gracht moet gooien en dat vluchtelingen welkom zijn. De demonstranten worden door de politie op twintig meter afstand gehouden en dat maakt dat de overlast bij het restaurant nogal meevalt.
Luisteren naar geschreeuw
Er vormt zich een rij bij de ingang van Barpiazza. Hier zien we het grootste ongemak dat deze demonstratie tot gevolg heeft: de wachtenden moeten voor binnenkomst naar het geschreeuw en gejoel luisteren. Binnen is er vermoedelijk niet meer dan wat zacht gedreun te horen. Ondertussen doet Shashi Roopram van UP Network – een rechtsig videokanaal – interviews met demonstranten en FvD-fans. Dat wordt niet door iedere demonstrant op prijs gesteld. Roopram krijgt een duw.
Het is best koud en dus dringt zich al snel de vraag op wat dit allemaal voor zin heeft. Het protest is in hoge mate symbolisch en FvD heeft er nauwelijks pijn aan, laat staan dat één FvD’er zich erdoor laat overtuigen. We krijgen een flyer dat er binnenkort tegen ‘fascisten in de raad’ wordt gedemonstreerd. Opeens valt de puzzel in elkaar: dit protest was er vier jaar geleden ook al toen Forum voor het eerst aan de raadsverkiezingen deelnam. In de tussentijd zijn de meningen over Forum fundamenteel veranderd.
De antifascisten zijn echter altijd tegen FvD blijven demonstreren. Je vraagt je af of ze zich realiseren dat Forum onherkenbaar is veranderd. Vier jaar geleden kon je Baudet ook al extremistisch noemen, maar toen werd er door de partijtop ontzettend veel moeite gedaan dat te verhullen en veel mensen trapten er nog in ook. Zo werd Forum de grootste partij, tot afgrijzen van links Nederland. Inmiddels zijn veel mensen op hun schreden teruggekeerd en piekeren ze er niet meer over om op Baudet te stemmen.
Wie zorgde voor de omslag?
Deze ommezwaai komt bij uitstek door mensen die zelf bij Forum actief waren en hun mond hebben opengetrokken. Met stip op één: voormalig partijprominent Annabel Nanninga, toevallig ook de hoofdstedelijke JA21-fractievoorzitter en lijsttrekker waar de antifascisten vier jaar geleden al tegen demonstreerden. Juist Nanninga gaf de doodsteek aan het beeld dat Baudet een normale politicus is met weliswaar controversiële, maar toch ook fatsoenlijke ideeën. Eigenlijk zouden de antifascisten haar ervoor moeten prijzen.
Er zijn meer tekenen dat de wereld niet zo zwart-wit is als de antifascisten denken. Bij het restaurant word ik herkend door een vrouw die zich afvraagt waarom ik niet bij de boekpresentatie ben. Ze maakt aanstalten om mij aan de echtgenote van Baudet voor te stellen. Die vlucht snel weg. Shashi Roopram praat met wat jongeren die zeggen dat ze het meestal wel met Baudet eens zijn en moeten grinniken om het label fascisme. Het zegt ze niets. Eigenlijk is dat ook logisch aangezien het te pas en te onpas wordt gebruikt.
Zo zien we deze avond dat het denken over Baudet weliswaar is omgeslagen, maar dat nog niet iedereen helemaal wakker is. Er zijn nog steeds mensen die denken dat een boek van Baudet echte informatie kan bevatten. Er zijn nog steeds restaurants die zich door FvD laten afhuren. Er zijn nog steeds mensen die denken dat controverse en extremisme hetzelfde zijn. En er zijn antifascisten die denken dat er de afgelopen jaren in Nederland rond Forum niets is veranderd. Ze hebben allemaal onder een steen gelegen.
Deze blog verschijnt ook bij ThePostOnline. Beeld: spandoek bij lawaaidemonstratie (Chris Aalberts).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.