Hoe blijft lokale journalistiek bestaan?
Voor de gemeenteraadsverkiezingen maken het Montesquieu Instituut en het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur een serie podcasts over lokale politiek onder de titel Het Spel en de Macht. In de aflevering over lokale journalistiek ga ik in gesprek met Simon Otjes, universitair docent Nederlandse politiek, Arend Viëtor, student journalistiek en Willem Koetsenruijter, universitair docent journalistiek.
We bespreken de waakhond-functie van de lokale media: wordt het lokale bestuur wel voldoende gecontroleerd? Ook praten we over de vraag wat we van burgers en media mogen verwachten. Hoeveel politieke informatie is er op lokaal niveau nodig? Mijn stelling is dat burgers bij verkiezingen moeten weten wat de standpunten zijn van de belangrijkste partijen over de belangrijkste thema’s waarbij daadwerkelijke keuzes voorliggen.
De discussie richt zich aan het einde van het gesprek op de vraag hoe de lokale journalistiek zijn broek moet ophouden. Mijn pleidooi is dat subsidies niet de juiste weg zijn, maar dat lezers of kijkers in de buidel moeten tasten. De Nederlandse journalistiek doet echter nauwelijks pogingen om het grote publiek uit te leggen dat er voor goede informatie moet worden betaald.
Beluister deze aflevering van Het Spel en de Macht hier. Beeld: logo Het Spel en de Macht.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.