Op de foto met de verkeerde: JA21 heeft de schijn tegen
‘Op de foto met de verkeerde’, was de titel van het stuk dat Thierry Baudet jaren geleden op TPO publiceerde. Baudet was op de foto gegaan met James Ronald Kennedy. In Nederland redelijk onbekend, maar met Google begrijp je al snel waarom niemand met Kennedy op de foto wil: hij vindt de slavernij niet zo’n probleem, zacht gezegd. Baudet klom op TPO in de pen om uit te leggen dat deze foto niet betekent dat hij het met Kennedy eens is. Kennedy brengt slechts ‘een prikkelende contralezing’.
We schrijven de zomer van 2016, toen Forum voor Democratie nog een zieltogende denktank was, niemand het Forum-plan kende om aan de Tweede Kamerverkiezingen mee te doen en geen mens had kunnen vermoeden dat FvD in maart 2019 de grootste partij zou zijn. Baudet had de schijn tegen, maar kletste zich eruit, zoals hij daarna nog vele keren zou doen. Waarom mag hij eigenlijk geen ontmoeting hebben met iemand met controversiële ideeën? Hij is daarmee toch geen lid geworden van de Ku Klux Klan?
Dat laatste is op zichzelf juist, maar daar houdt het wel mee op. De wedervraag is waarom je van Kennedy’s standpunten kennis wilt nemen als je weet dat ze volstrekt abject zijn. Waarom zijn ze de moeite van het beluisteren eigenlijk waard?
Nog een verkeerde foto
We spoelen vooruit naar afgelopen weekend, toen JA21-Europarlementariër Rob Roos op de foto ging. Roos was voor twee dagen afgereisd naar Madrid om een conferentie bij te wonen van wat hij ‘conservatieve partijen’ noemt. Tot eind 2020 was Roos aangesloten bij FvD en hij heeft daar wel wat dingen van zijn voormalig politiek leider opgestoken. Met stip op één: doen alsof het grote publiek niet goed wijs is en hopen dat niemand door heeft dat je met de verkeerde op de foto staat.
In Madrid kwamen de belangrijkste kopstukken van Europees extreemrechts en radicaal rechts bijeen. Op de foto zien we Victor Orban, die in Hongarije de democratie afbreekt, gesecondeerd door een kopstuk van PiS, de partij die in Polen hetzelfde doet. We zien Tom van Grieken van Vlaams Belang, de Franse presidentskandidate Marine le Pen en de Spaanse Vox-leider Santiago Abascal, een engerd waarvan eigenlijk door niemand wordt betwist dat hij extreemrechts is. En daar hadden we opeens Rob Roos.
Extreemrechts en radicaal rechts willen beter samenwerken en daarom kwamen ze in december al samen in Warschau. Het betreft deels partijen waarmee JA21 een fractie vormt in het Europees Parlement. PiS en Vox zijn prominente voorbeelden. Het probleem is simpel: meer samenwerking betekent dat JA21 in het gezelschap van nog meer dubieuze partijen terechtkomt. Straks behoren wellicht ook Marine le Pen, Victor Orban, Vlaams Belang en de FPÖ tot de samenwerkingspartners van JA21.
Niets van Forum geleerd
In Warschau had Roos de tegenwoordigheid van geest om afstand te houden. Hij was wel aanwezig maar tekende de eindverklaring niet en ging ook niet op de foto. In Madrid was hij minder snugger: ook nu staat zijn naam niet onder de eindverklaring die is gepubliceerd op de website van Marine le Pen, maar hij ging wel op de foto met al die partijen die niet voldoen aan de labels waar JA21 zich zo graag mee tooit: gematigd, netjes, constructief, VVD-alternatief, bestuurswaardig, en ga zo maar door.
Alle politici van JA21 is hetzelfde verwijt te maken: ze sloten zich ooit aan bij Forum, terwijl er destijds al allerlei tekenen waren dat hun voorman een extremist was. Baudet ging bijvoorbeeld op de foto met een man die de slavernij bagatelliseert. Die ene foto had al bellen kunnen doen rinkelen, kritische vragen op moeten leveren en een reden kunnen zijn om afstand te houden. Maar de latere JA21-politici lieten zich graag het bos in sturen met simpele smoesjes. Verantwoording hebben ze niet of nauwelijks afgelegd.
Je zou denken dat mensen als Roos daarvan hebben geleerd. Als je met rechtsextremisten als Santiago Abascal en democratie-afbrekers als Victor Orban op de foto gaat, zegt dat ook iets over jou. Dan zie je ze kennelijk als min of meer acceptabele gesprekspartners, zelfs als je uiteindelijk terugdeinst voor het tekenen van een officiële verklaring. Zo resteert de vraag: wat deed Roos daar nou eigenlijk? En wat vertelt dat ons over JA21? Roos wil geen commentaar geven. Het wordt duidelijk tijd voor die langverwachte zelfreflectie.
Deze blog verschijnt ook bij ThePostOnline. Beeld: logo’s van Vox en JA21.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.