Nieuwe bondgenoot doet twijfelen aan het oordeelsvermogen van BBB
Wijk bij Duurstede zal nooit meer hetzelfde zijn. Vorige week kwam de lokale partij Duurstede voor Democratie (DvD) met de aankondiging te gaan samenwerken met de BoerBurgerBeweging (BBB). Het is een uitvloeisel van de BBB-strategie om her en der in het land samen te werken met lokale partijen en hen de titel #BBBondgenoot toe te kennen. Zo hoeft BBB niet zelf mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart. De grote vraag is: wat voor partijen melden zich bij BBB aan?
BBB-bestuurder Elly van Wijk meldt dat BBB op wil trekken met lokale partijen om het platteland goed te vertegenwoordigen in Den Haag. BBB zal in Den Haag opkomen voor de belangen van de DvD-achterban. Die uit Wijk bij Duurstede dus. De DvD-voorzitter meldt ondertussen dat BBB een uitstekend programma heeft. Er zijn volop overeenkomsten met BBB en daarom is er nu samenwerking. Femke Wiersma – de nummer twee van de BBB-kandidatenlijst – is al bij DvD op bezoek geweest.
DvD is een nieuwe partij, noemt zich conservatief-liberaal en werd opgericht door de weggestuurde wethouder Willem Joustra. Hij wisselde vervolgens de VVD in voor Forum voor Democratie. Geen slimme keus als je lokale ambities hebt, want destijds was FvD niet lokaal actief. Zo ontstond DvD, een naam die de inhoudelijke verwantschap met FvD vrij expliciet maakt. Lijsttrekker is een vrouw zonder politieke ervaring, die opvallend stil is over haar ambities.
Forum-retoriek
Op de website van DvD lezen we: ‘Wat willen we bereiken? Meer vrijheid (dus minder klimaatfobie, minder centrale macht zoals de EU, minder migratie)’. Interessant: DvD is een nieuwe partij van een FvD-lid die qua naamgeving op Forum lijkt en die – behalve corona – de belangrijkste FvD-standpunten in de etalage legt terwijl je daar lokaal vrijwel niets mee kunt. Het is zelfs nog gekker: FvD is inmiddels alsnog lokaal actief geworden en wanhopig op zoek naar kandidaten, maar DvD heeft zich niet alsnog gemeld.
Waar gaat BBB mee in zee? De retoriek van DvD is minstens zo ondermijnend voor het vertrouwen in de politiek als die van Forum. DvD wil het beleid niet laten vormgeven door ‘een kleine groep belanghebbenden’. Bij FvD heette dat het partijkartel. We lezen dat minder belasting meer vrijheid betekent: ‘Belastingen geven macht aan de overheid. Die macht kan gebruikt worden om anderen je wil op te leggen. Verklein die macht.’ We lezen dat het beginsel van DvD is mensen ‘geen pijn te doen’ en ‘hun spullen niet af te pakken’. Toe maar.
De lokale BBB-bondgenoten zeggen nu inhoudelijk op dezelfde lijn te zitten als BBB in Den Haag. Zou het andersom ook gelden? Wat zou Caroline van der Plas denken van het DvD-standpunt dat subsidie ‘geld is dat van anderen is afgepakt’? Uw verslaggever is heel benieuwd of BBB ooit voorstellen gaat doen hoe de EU-landbouwsubsidies – geld dat is afgepakt van de burger – zo snel mogelijk worden afgebouwd, zodat de burger geen pijn meer leidt en weer de baas is over zijn eigen portemonnee.
Steeds ergens anders aansluiten
Hoe trouw DvD aan BBB zal zijn staat nog te bezien, want oprichter Joustra is een nogal wisselvallig type. Na zijn mislukte carrière bij de VVD en een zinloze vrijage met Forum, was hij initiatiefnemer van ‘Lokaal voor Democratie’, een landelijke partij waar DvD dan weer een lokale afdeling van is. Deze landelijke partij heeft zo’n gebrek aan aanhang dat deze niet eens aan de Tweede Kamerverkiezingen meedeed.
Volgens de website is er ook nog een afdeling in Woerden. Die afdeling wordt bestierd door de tweede oprichter van ‘Lokaal voor Democratie’, ene Reem Bakker. Over hem wordt vooral geklaagd en zijn fractie heeft inmiddels een andere naam, wat suggereert dat ‘Lokaal voor Democratie’ kennelijk alweer ter ziele is. Dan blijft er voor DvD weinig anders over dan bondgenoot worden van BBB. Slim: Caroline van der Plas is tegenwoordig populairder dan Thierry Baudet en sowieso een stuk bekender dan allerlei eigen partijbrouweltjes.
In Wijk bij Duurstede kan men komend jaar op een BBB-bondgenoot stemmen waarvan volstrekt onduidelijk is of die ideeën heeft die echt op de lijn van BBB liggen. Zo is uw verslaggever erg benieuwd of men instemt met het BBB-idee vast te leggen dat de standpunten van boeren niet mogen worden betwist. Goed nieuws voor DvD: de lokale journalistiek is op sterven na dood, dus niemand gaat hier ooit naar vragen. Zolang de peilingen van BBB goed blijven, zal deze samenwerking wel standhouden.
Deze blog verschijnt ook bij ThePostOnline. Beeld: website Duurstede voor Democratie.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.