FvD-raadsleden krijgen snel spijt van hun politieke avontuur
Deze week waren er herindelingsverkiezingen in vier nieuwe gemeenten. Forum voor Democratie deed overal mee en met enig succes: drie zetels in Dijk en Waard, twee in Purmerend en eentje in zowel Maashorst als Land van Cuijk. We kunnen nu al voorspellen hoe het de nieuwelingen zal vergaan. Raadslid zijn ze pas op 1 januari, maar de ambtelijke voorbereiding op de nieuwe gemeenten is al een tijdlang bezig. Niet zo logisch dus om tijdens de verkiezingscampagne te roepen dat deze fusies niet door moeten gaan, zoals FvD deed. Het illustreert hoe slecht de voorbereiding van de nieuwe FvD-politici was.
De nieuwelingen zullen starten met een introductie. De griffier van de nieuwe gemeente – de hoogste ondersteuner van de gemeenteraad – zal ruim de tijd nemen om met alle raadsleden kennis te maken. Dan volgt er een lesje: de raadsleden krijgen een iPad, er volgt uitleg waar de stukken staan, welke afspraken er zijn gemaakt over de eerste vergaderingen, waar die vergaderingen plaatsvinden, waar de fractieruimtes zijn, de onderlinge contactgegevens worden uitgewisseld en er volgt informatie over de regels en de openingstijden van het gebouw. ‘Succes!’ roept de griffier.
Procedureel gedoe
Daar zitten de nieuwe FvD’ers dan. Gelukkig is de situatie voor hen betrekkelijk eenvoudig: hun politiek leider heeft zich zo onmogelijk gemaakt dat ze nergens aan de formatietafel hoeven plaats te nemen, dus ze hoeven alleen maar te vergaderen, niet te formeren. De agenda wordt bovendien bepaald door anderen, want zij hebben zelf geen idee wat de lopende dossiers zijn. In hun verkiezingsprogramma’s staan veel landelijke wensen, bijvoorbeeld over corona-maatregelen. Daar gaan de vergaderingen van de nieuwe gemeenteraad sowieso niet over.
Het zal een hele overgang zijn: tot deze week stonden de aspirant-raadsleden bij manifestaties van de grote leider en soms mochten ze zelfs iets zeggen. Deze verkiezingen waren belangrijk voor FvD en dus nam Baudet er alle tijd voor. Maar de ervaring bij rechtse partijen leert dat die aandacht van korte duur is. Of het nu gaat om de voormalige fracties van Trots op Nederland of de bestaande van de PVV: in alle gevallen keek de politieke leiding binnen de kortste keren niet meer naar de eigen partijgenoten om. De media-momentjes waren voorbij en dus waren de raadsleden vooral een blok aan het been.
Dit komt niet alleen door het narcistische karakter van dit soort leiders. Belangrijker is dat partijen als Forum nooit aan een interne structuur hebben gewerkt. Er is geen overleg tussen de partijgenoten in het land. Baudet gaat daar niets aan doen: hij wil immers alleen zelf op het podium staan en competente, effectieve raadsleden leiden daar alleen maar bij af. Het is beter hen te laten voor wat ze zijn en ze geen aandacht te geven. Baudet gaat sowieso eerst in alle andere gemeenten op campagne want in maart gaat de rest van Nederland naar de stembus.
Een slechte start
De raadsleden van Forum krijgen slechts twee regeltjes mee: geen schandalen veroorzaken waardoor FvD in de problemen komt en niet de aandacht afleiden van de leider. FvD herbergt inmiddels zoveel complotdenkers en extremisten dat de raadsleden het wel erg bont moeten maken om zich op een voor FvD onacceptabel terrein te begeven. Bovendien zitten ze natuurlijk ook gewoon in gemeenteraden die nooit in het nieuws komen, dus de kans dat zij aandacht van Baudet afsnoepen is nihil. Ook daarom zal hij deze hele bestuurslaag negeren.
Tel hierbij op dat de lokale FvD’ers zich op het slechtst mogelijke moment bij FvD aansloten. Prominenten als Henk Otten, Annabel Nanninga en Derk Jan Eppink hebben de partij al heel lang verlaten vanwege Baudet’s extremisme. Voor veel linkse mensen zijn deze oud-FvD’ers al besmet geraakt, maar zij hebben tenminste duidelijke conclusies getrokken. De nieuwgekozen FvD’ers zijn van een hele andere categorie: ze zijn ingestapt toen niemand nog over Baudets extremisme twijfelde. Je kunt uittekenen dat ze vanaf de eerste dag bij de nek worden aangekeken. Overal.
Waar dit toe leidt is duidelijk: collega-raadsleden die tijdens de bijdragen van FvD’ers uit beleefdheid blijven zitten maar ondertussen hun stukken gaan lezen. Koffie halen is ook een optie. Als we daarbij optellen dat de lokale FvD’ers aangesproken blijven worden op hun steeds extremer wordende leider, terwijl de lokalo’s geen enkele invloed hebben op de koers, zal de drempel om weg te rennen heel laag zijn. Bij Trots op Nederland en de PVV heeft het op lokaal niveau altijd afsplitsingen, weglopers en wegblijvers geregend. Het zal bij Forum echt niet anders zijn.
Deze blog verschijnt ook bij ThePostOnline. Beeld: vandalisme in Dijk en Waard (Chris Aalberts).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.