BBB imiteert de mislukte lokale uitbouw van Forum voor Democratie
Bij de BoerBurgerBeweging (BBB) hebben ze niets te verbergen, maar de ledenvergaderingen zijn toch besloten, meldt een partijbestuurder aan uw verslaggever. Dat staat nou eenmaal zo in de statuten. En dus was uw verslaggever afgelopen zaterdag niet bezig om verslag te doen van de BBB-ledenvergadering, maar zocht hij naar een link naar de online bijeenkomst. Na wat rondvragen blijkt een BBB-lid zo vriendelijk hem de video te laten zien. Zo leren we – weliswaar wat verlaat – hoe het met BBB gaat.
BBB bouwt zichzelf langzaam op, horen we, want het moet een stabiele en betrouwbare partner worden. Alles gaat stap voor stap. Er komt begin volgend jaar een eigen jongerenorganisatie. Dit is een kansrijk initiatief, want jongeren zijn nu al erg enthousiast over BBB, horen we Caroline van der Plas zeggen. Ze willen graag met haar op de foto. Ondertussen lonkt Caroline naar spijtoptanten van het CDA, zoals zij dat zelf ook ooit was. Oud-Kamerlid Maurits von Martels is al lid geworden en nu lonkt Caroline openlijk naar Pieter Omtzigt. Hij is altijd welkom, maar het initiatief is aan hem, horen we. Omtzigt geeft kennelijk geen sjoege.
Alle energie van BBB gaat in de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 zitten. BBB doet daaraan mee om tevens in de Eerste Kamer te komen. Er hebben zich al 130 kandidaten gemeld, zo horen we. Dat moet ook wel, want BBB wil in elke provincie minstens 25 kandidaten hebben en verwacht per provincie vijf tot tien Statenleden te krijgen. Daarmee zou BBB een van de grootste partijen in de provincies worden. Er is wat gesteggel hoeveel tijd het kost om in de Staten te zitten. De schattingen variëren van 16 tot 24 uur per week. Caroline maant kandidaten zich niet te melden als ze geen tijd hebben.
Sneller uitbouwen
Tot zover vraag je je af waarom BBB eigenlijk zo geheimzinnig doet over haar eigen ledenvergadering. Zouden het de gemeenteraadsverkiezingen zijn? BBB doet hier niet aan mee, maar heeft wel een alternatief: lokale partijen kunnen zich aansluiten door BBBondgenoot te worden. De belangrijkste voorwaarde is dat men de hoofdlijnen van het BBB-verkiezingsprogramma steunt. BBB zit niet te wachten op gelukszoekers, maar op mensen bij wie BBB in hart en nieren zit en die zich inzetten voor burgers die zich niet meer betrokken voelen bij de Haagse politiek. Hoe de selectie precies plaatsvindt komt niet aan bod.
De eerste partij die door de ballotage is gekomen is HMV uit Aalten. Wat dit voor club is wordt niet uitgelegd, we krijgen geen vertegenwoordigers van HMV te zien en wat de exacte voorwaarden voor de samenwerking zijn is onbekend. De overeenkomst met Forum voor Democratie is niet te missen: daar introduceerde men in 2018 ook zo’n alliantiemodel om zelf lokaal niet mee te hoeven doen. Er werd behalve een halfslachtige samenwerking met Leefbaar Rotterdam nooit meer iets van vernomen. Bij BBB hebben zich inmiddels 24 partijen gemeld. Als het eerste schaap over de dam is, volgen er meer, horen we.
Wat voor partijen dit zijn, horen we niet. De leden stellen er geen vragen over. Zo is deze groeistrategie een opmerkelijk vage aangelegenheid. Waarom partijen BBBondgenoot willen worden ligt met de huidige peilingen wel voor de hand, maar onduidelijk blijft hoe ver ze inhoudelijk mogen afwijken, wat de voorwaarden voor de samenwerking zijn en hoe BBB controleert of deze partijen überhaupt deugen. Moeten de BBBondgenoten ook de ideeën over de schoolboekenpolitie, lerarenmeldpunten en het ongeldig verklaren van moties van politieke tegenstanders steunen?
De leden van BBB zijn verblind door het optreden van Caroline en stellen er geen enkele kritische vraag over. Rara waar zagen we dat eerder?
Deze blog verschijnt ook bij ThePostOnline. Beeld: website van BBB.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.