De boreale coup bij Forum is voltooid
Ook dit jaar hebben we weinig gemerkt van de jaarlijkse ledenvergadering van Forum voor Democratie. En dat na ‘een bewogen jaar voor de partij’, zo lezen we in de uitnodiging. Dat is inmiddels een traditie: in 2018 liepen de eerste boze leden weg, in 2019 vertrok Henk Otten, in 2020 Annabel Nanninga en in 2021 Wybren van Haga. Iets zegt ons dat 2022 wederom een bewogen jaar zal worden vol mensen die met de staart tussen de benen de partij verlaten. Bij sektes geldt immers dat de leider steeds extremer wordt, zijn volgelingen van zich vervreemdt en er onderling grote afstand ontstaat. Dan is vertrek de beste optie.
Na dit ‘bewogen jaar’ wilde Baudet graag bijeenkomen met zoveel mogelijk leden, maar dit was volgens hem niet ‘op een nette manier te faciliteren’. Er zijn immers beperkende omstandigheden. De leden zouden bij een congres een QR-code moeten laten zien. Daar wil Forum de leden niet toe dwingen en dus is de vergadering online. Forum schrijft dat dit besluit ‘na lang beraad’ is genomen, maar dat zal in de praktijk wel meevallen. Het partijcongres van volgend jaar wordt begroot op anderhalve ton, dus Forum boekte dit weekend vooral een grote besparing in.
Een online vergadering heeft wel meer voordelen. Forum was al nooit een walhalla van ledendemocratie. Alle macht ligt bij het partijbestuur en de leden mochten voorheen in de RAI voor dat bestuur klappen, ongeacht de onzin die er werd verkocht. De inspraak van leden beperkte zich tot wat stemmingen voor de bühne en een kort vragenrondje. Echte invloed of inspraak was er nooit, maar deze is in een online omgeving nog kleiner, aangezien leden met kritische vragen niet eens naar de microfoon kunnen lopen of zichtbaar stennis kunnen schoppen.
Een pervers verdienmodel
Dit is wel zo overzichtelijk nu steeds duidelijker wordt hoe Forum financieel wordt bestierd. Thierry Baudet heeft een eigen uitgeverij en de partij is daar de voornaamste afnemer van. De partij verkoopt de boeken aan de leden, waardoor vervolgens weer royalties naar Baudet gaan. Het levert de partijleider tienduizenden euro’s extra op die hij niet bij de Tweede Kamer opgeeft. Let op: dit is nog steeds een partij die concurrenten eigenbelang verwijt. Bij de online ledenvergadering stelde niemand er een kritische vraag over, of men kreeg die mogelijkheid niet, dat kan natuurlijk ook.
Leden zouden bij een gewone ledenvergadering ook kunnen vragen waarom Forum de afgelopen tijd steeds schermde met 50.000 leden, terwijl het er waarschijnlijk 42.000 waren. Hoe verhoudt dit getal zich tot de groei die Baudet continu aan de buitenwereld voorspiegelt? En hoe zeker zijn we dat de ledenadministratie op orde is? Er doen nog steeds verhalen de ronde dat er geld wordt afgeschreven bij oud-leden die al jaren weg zijn. Wat heeft Forum eraan gedaan de administratie op orde te brengen? De ledenvergadering geeft er geen helderheid over.
Nog zoiets: in de begroting van 2022 vinden we een kostenpost van 550.000 euro voor zakelijke dienstverlening. Nergens volgt een uitsplitsing. Zou dit wellicht het bedrag zijn dat Forum kwijt denkt te zijn aan de Henk Otten-rechtszaak die nog steeds op de rol staat? Zou een schikking niet goedkoper zijn? Waarom staat dit eigenlijk op de balans van Forum, terwijl je het gemakkelijk kunt zien als een privé-conflict van Thierry Baudet? Zou het niet logischer zijn dat hij die rekening betaalt, zeker nu hij via de partij zoveel royalties opstrijkt? Forum zwijgt.
De boreale coup
Dat er reden is om naar de financiën te kijken blijkt ook bij de auditcommissie. Twee van de drie leden stapten op toen Van Haga vertrok. Alleen oud-Rabobank-man Ralf Dekker bleef over. Hij vindt het beleid goed maar stopt er nu mee. Zijn opvolger heet Daniël Osseweijer, een van de meest extreme Baudet-fans die nog nooit op een kritische gedachte is betrapt. Een hele verbetering voor Baudet dus, want Dekker wist ten minste nog iets van financiën. Aan Osseweijer zal Baudet geen kind hebben.
Maar bij Forum kan het altijd nog een stapje erger. Het partijbestuur is gewijzigd. Gideon van Meijeren en Silvio de Groot stoppen ermee en worden vervangen door Freek Jansen. De redenen laten zich raden: het partijbestuur is te groot: Baudet moet de macht met te veel anderen delen. De Groot is altijd een trouwe dienaar geweest maar is ook misbaar. Het vertrek van Van Meijeren is interessanter: hij staat op het punt Baudet qua populariteit naar de kroon te steken. We weten wat er gebeurde toen dat met Wybren van Haga gebeurde. Met interne bedreigingen kunnen sekteleiders niet omgaan.
Op het FvD-podium kan alleen Baudet staan en niemand anders. Essentieel dus dat Van Meijeren minder macht krijgt. Van Meijeren zal er zelf niet mee zitten want hij is druk genoeg en kan desgewenst net als Van Haga ooit opstappen en zijn zetel meenemen. Belangrijker is dan ook wie zijn plek in het bestuur inneemt: Freek Jansen, de man met zijn bewondering voor het Derde Rijk, die antisemitisme binnen JFVD niet wilde aanpakken en gelukkig voor Baudet helemaal niet populair is. Zullen we het de boreale coup noemen? Sinds zaterdag zitten de grootste extremisten in het partijbestuur.
Als u zich nog geen zorgen maakte over FvD, zou ik dat langzaamaan maar eens gaan doen.
Deze blog verschijnt ook bij ThePostOnline. Beeld: FvD-logo.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.