Europees nieuws is er in overvloed, maar wie wil het lezen?
Of het moment goed is gekozen is twijfelachtig. Dinsdagochtend is de officiële opening van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer, er zijn corona-demonstranten in Den Haag en later op de dag is er een formatiedebat. Ook wordt er nagepraat over de H.J. Schoolezing van Sigrid Kaag van maandagavond. Het lijkt al met al niet de ideale dag om een nieuw journalistiek medium te introduceren, want allerlei Haagse kwesties leiden de aandacht danig af van alles wat er elders gebeurt. Het lijkt de initiatiefnemers van Brusselse Nieuwe – een nieuwe website met dagelijks nieuws over de EU – niet te deren.
Haagse politiek trekt eigenlijk altijd meer interesse dan de Brusselse. Deze dinsdag is daar geen uitzondering op. Daarom is Brusselse Nieuwe er, want deze website wil op toegankelijke wijze nieuws over de EU brengen om meer mensen voor Brussel te interesseren, het debat over de EU te verbeteren en het verband tussen Brussel en Den Haag te verhelderen. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft subsidie verstrekt en na een experimentele fase gaat de website nu echt van start. Dinsdagochtend komt een select gezelschap in de redactieruimte bijeen om dit heugelijke feit te vieren.
De bescheidenheid van Brusselse Nieuwe blijkt al uit de locatie van de redactie. Deze is gehuisvest in een garage en deze zal binnen enkele maanden met de grond gelijk worden gemaakt om appartementen te bouwen. Initiatiefnemer Marieke van Doorn grapt dat Amazon en Google ook in een garage zijn begonnen. Bij Brusselse Nieuwe gaan acht freelancers regelmatig bijdragen leveren, onder leiding van Bert van Slooten, voormalig NOS-correspondent in Brussel.
Geen eurofiel juich-aapje
Deze lancering wordt opgeluisterd door twee voormalige Europarlementariërs: Wim van de Camp (CDA) en André Elissen (PVV). Van de Camp heeft in 2019 zijn politieke carrière beëindigd en Elissen is dat jaar niet herkozen. Beide heren zijn toegetreden tot de adviesraad van Brusselse Nieuwe, die de redactionele koers zal monitoren en erop zal toezien dat het medium neutraal blijft. Dit is een veel voorkomend verwijt bij Europese verslaggeving: deze is te pro-Europees. Brusselse Nieuwe moet vooral geen ‘eurofiel juich-aapje’ worden, zo horen we.
Waar zou zulk nieuws over kunnen gaan? Van de Camp wil graag dat Brusselse Nieuwe gaat schrijven over het feit dat Nederland vaak bij de invoering van Europese regels extra regels bedenkt die helemaal niet door de EU worden voorgeschreven, maar waar de EU vervolgens wel de schuld van krijgt. De bescherming van de korenwolf – een bedreigde diersoort – is hier een mooi voorbeeld van. De EU wordt vaak verweten verantwoordelijk te zijn voor dit beleid, maar in werkelijkheid heeft Nederland het allemaal zelf bedacht. Brusselse Nieuwe zou zulke misverstanden kunnen weerleggen, denkt Van de Camp. Of dit lezers trekt vertelt hij er niet bij.
Dit illustreert het grootste probleem: de EU is vaak oersaai. Van Slooten wil aantrekkelijke verhalen maken voor een breed publiek, die niet te veel jargon bevatten en een duidelijke link hebben met Nederland. Dit klinkt prima, maar bij deze lancering zijn alleen mensen die de EU heel belangrijk vinden en media-aandacht voor de EU sowieso waarderen. Zo zijn er deze ochtend al een paar Europese voorlichters die kansen ruiken. Dit duidt op een aanbodmodel waarbij een bepaald nieuwsaanbod belangrijk wordt gevonden. Er is echter geen enkele aanwijzing dat ook het publiek er behoefte aan heeft.
Pogingen tot nieuws
Ondertussen denkt uw verslaggever aan het CDA-congres wat aanstaande zaterdag het nodige spektakel gaat geven. Wat zullen de leden daar zeggen over het vertrek van Pieter Omtzigt en de huidige koers? Van de Camp heeft duidelijk geen zin een voorbeschouwing te geven, maar wil wel kwijt dat hij niet naar het congres gaat. Dat zegt niets over zijn loyaliteit aan het CDA: hij is dit weekend op vakantie en deze reis was al veel eerder gepland. Zo levert deze ochtend geen nieuws op over deze prominente oud-Europarlementariër, terwijl dit bij uitstek interessant zou zijn geweest voor een groot publiek.
Een tweede poging dan. CDA-Europarlementariër Esther de Lange maakt kans voorzitter te worden van het Europees Parlement. Van de Camp begint over een top van de Europese christendemocraten die deze week in Berlijn wordt gehouden. De Lange maakt een kans maar ze heeft ook een Maltese concurrent. Zou De Lange als deze functie aan haar voorbij gaat misschien fractievoorzitter kunnen worden van de christendemocraten in het Europees Parlement? Van de Camp begint over interne processen en uw verslaggever ziet de aandacht in de zaal langzaam verslappen. Aantrekkelijke verhalen over de EU zijn echt niet zo makkelijk te vinden.
Zo lukt het Brusselse Nieuwe deze ochtend nog niet om zelf nieuws te maken, maar Haags nieuws had vandaag sowieso even voorrang. Zoals eigenlijk altijd. Brusselse Nieuwe belooft ons beterschap.
Beeld: logo van Brusselse Nieuwe op de gevel van het redactielokaal (Chris Aalberts).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.