Wybren van Haga dweilt met BVNL losse rechtse politici op. Niemand begrijpt waarom
En daar was weer een zetel voor de nieuwe partij van Wybren van Haga. Het Groningse Statenlid Robert Pestman heeft zich bij Belang van Nederland (BVNL) aangesloten. Hij is niet de eerste: onlangs sloten ook de Friese raadsleden Johan Talsma en Nynke Koopmanszich aan. Eerder deden Statenleden uit Noord-Brabant en Gelderland hetzelfde. Daarmee is BVNL nu vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, drie provincies en twee gemeenten. Voormalig Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos is aangesloten als persvoorlichter. Zou het helpen om de partij vleugels te geven? U kunt het antwoord misschien al raden.
Politieke partijen zijn steeds vaker inwisselbaar en dat geldt met name op rechts. We zien dit aan Pestman, die in twee en een half jaar tijd Statenlid was voor Forum voor Democratie, zich aansloot bij Code Oranje en met BVNL aan zijn derde partij is begonnen. Bij andere overstappers is het niet beter: Talsma was nog maar een paar maanden geleden een enthousiaste FvD-kandidaat die een voorkeurscampagne voerde. Koopmans zat ook bij Forum en daarvoor bij de VVD. Het toont het belangrijkste kenmerk van de mensen die nu naar BVNL gaan: het zijn meestal late spijtoptanten van Forum.
Nieuwsberichten alom
De diverse overstappers leveren regelmatig tweets en nieuwsberichtjes op. Waar kennen we dit ook alweer van? Juist: van Code Oranje, de oude partij van Pestman en De Mos. In de aanloop naar de Kamerverkiezingen kwam Code Oranje telkens met ‘nieuws’ dat een of andere lokale partij zich bij de beweging had aangesloten. Deze partijen mochten dan een kandidaat uit eigen gelederen op de Tweede Kamerlijst zetten. Richard de Mos doet als persvoorlichter van BVNL deze oude strategie nog eens dunnetjes over. Hoeveel kans van slagen heeft deze dweiloperatie om zoveel mogelijk ex-FvD’ers richting BVNL te manoeuvreren?
Een blik op de mislukking van Code Oranje geeft enig inzicht. Deze partij dacht waarschijnlijk dat de aangesloten lokale partijen actief zouden flyeren voor De Mos. De lokale partijen zagen echter zelf meteen dat ‘hun kandidaat’ nul kans had om in de Kamer te komen. Voor hen was het vooral op langere termijn interessant om zich aan te sluiten in het geval dat Code Oranje toch een succes zou zijn. Zo hoopte iedereen te kapitaliseren op de ander: Code Oranje op de lokale partijen en andersom. Inmiddels is Code Oranje een stuk realistischer: het is nu in de eerste plaats een netwerk van lokale partijen die meer directe democratie willen.
Nu horen we op Code Oranje-achtige wijze dat BVNL wordt verrijkt door allerlei mensen die niemand kent, zoals Robert Pestman. Klinkt leuk dat BVNL nu in de Groningse Staten zit, maar het helpt helemaal niets als Pestman geen eigen fanbase heeft. Hier gebeurt hetzelfde als bij Code Oranje: aangesloten eenlingen kunnen de partij wel wat meer smoel geven, maar het interesseert de buitenwereld niets en dus levert het geen enkel voordeel op. De nieuw aangesloten politici sluiten zich vooral aan voor het geval dat het project van Van Haga toch slaagt. Dan zijn er op termijn mogelijk baantjes te vergeven.
Wat maakt het succes?
De grote vraag is: zal BVNL ooit vol trots een prestatie van Robert Pestman kunnen melden? Zal Johan Talsma in Dokkum ooit een klinkend resultaat boeken waar Wybren van Haga dan weer zijn voordeel mee kan doen? Iedereen weet het antwoord. BVNL wordt alleen een succes als Van Haga in Den Haag een deuk in een pakje boter slaat. Er is een probleem: met VVD, PVV, Forum, JA21, GO en BBB is het inmiddels wel erg druk op rechts. Van Haga was onderscheidend door zijn corona-standpunten maar of dat onderwerp een erg lange levensduur heeft is twijfelachtig. Overbodigheid lonkt.
Zo wordt BVNL langzaam een verzamelplaats voor allerlei mensen die om de verkeerde redenen bij elkaar zijn gekomen: ze hebben na Forum nog politieke ambities maar zijn nergens anders welkom. Je kunt het zien als iets positiefs dat zij zich nu verenigen, maar het brengt voor BVNL vooral risico’s: Kamerlid Ephraïm met zijn dubieuze bankverleden, Brabantse Statenleden die aan de zijde van Baudet bleven staan tot ver na de antisemitische appjes van de JFVD-jeugd en een persvoorlichter die een corruptiezaak aan zijn broek heeft. Je zou bijna zeggen: BVNL zou sterker staan als de partij alleen uit Van Haga zou bestaan.
Deze blog verscheen bij ThePostOnline. Beeld: Wybren van Haga in de Tweede Kamer (still van YouTube).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.