De BoerBurgerBeweging is de gemoedelijke variant van Forum voor Democratie
Bij de BoerBurgerBeweging (BBB) houden ze niet zo van pottenkijkers. En dus is de online ledenvergadering van maandagavond besloten. Op het hoogtepunt zitten 130 van de ruim duizend leden achter de computer. De partij heeft in de statuten laten opnemen dat externen alleen worden toegelaten als de vergadering daar goedkeuring aan geeft. Het partijbestuur zou mijn e-mail als een verzoek in die richting kunnen opvatten, maar dat doet men simpelweg niet. Lekker makkelijk en een veeg teken dat er iets mis is. Ik ken nog een partij die besloten ledenvergaderingen houdt: Forum voor Democratie.
Gelukkig heeft BBB inmiddels leden die me graag mee laten kijken naar het schouwspel dat via Zoom de huiskamer binnenkomt. We zien een soort kantoorruimte met een banner en een televisiescherm. De avond wordt aan elkaar gepraat door Henk Vermeer, een brildragende vijftiger die de partij samen met Wim Groot Koerkamp en Caroline van der Plas oprichtte, in het partijbestuur zit, partner is van een met BBB bevriend communicatiebureau en inmiddels ambtelijk secretaris is van de Tweede Kamerfractie. Ach ja, bij een nieuwe partij heb je soms dubbelfuncties, nietwaar? Waar zagen we dat nog meer?
Een van de leden wil zingen voor Caroline. Het gaat er bij BBB uiterst gemoedelijk aan toe. Iedereen is blij: de partij waar velen drie maanden geleden nog nooit van hadden gehoord is verkozen en Caroline heeft zich in hoog tempo opgewerkt tot een populair Kamerlid. BBB staat nu al op winst in de peilingen.
In de markt zetten
Mede-oprichter en partijbestuurder Wim Groot Koerkamp – die samen met Henk het bevriende communicatiebureau runt – komt met een terugblik. De eerste stap richting BBB bestond uit het BoerBurgerBoek. Daarvan zijn er ‘zesduizend in de markt gezet’, aldus Wim. Zijn taalgebruik verraadt dat men bij BBB niet alleen gemoedelijkheid, maar ook commercie hoog in het vaandel heeft. We horen over de sponsorbijdrage van uitgever Agrio en de hulp van het bedrijf Boerenbusiness. Dat was allemaal heel slim, want BBB zat nog niet in de Tweede Kamer en moest dus alles zelf betalen, zo is de boodschap.
We horen de informatie over het financiële verslag aan. Het BoerBurgerBoek heeft opnieuw inkomsten opgeleverd en de merchandise in de webshop loopt kennelijk ook niet onaardig. Gelukkig is BBB nu de grens van duizend leden gepasseerd en dus zal er subsidie vanuit de overheid komen. Die bedraagt een paar ton waarvan BBB dan weer campagne kan gaan voeren. Het budget verdrievoudigt. Dat mag ook wel, want de partij moet sparen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Het bestuur krijgt decharge van de leden die dat met een communistische meerderheid besluiten.
De statuten van BBB moeten veranderen want in het verleden kregen de bestuursleden geen vergoeding voor hun werk. We horen dat de nieuwe bestuurders voortaan wél betaald moeten kunnen worden. Hoewel ook hier een communistische meerderheid voorstander is, blijkt dit onvoldoende: tweederde van de leden moet aanwezig zijn om deze beslissing te kunnen nemen. Daarom komt er komt eind deze maand opnieuw een ledenvergadering. Pas daarna zijn de vergoedingen veiliggesteld.
In een paar minuten jast BBB er een bestuurswijziging doorheen. De vertrekkende bestuurders mogen nog wat zeggen. De bijdrage van partijoprichter Wim Groot Koerkamp – van dat communicatiebureau dus – valt op. Hij begint in een razend tempo over misleiding door de journalistiek, onjuiste educatie over de landbouw, manipulatie door de Postcodeloterij, ‘vegetarische dramaqueens’ en mensen die geloven in een maakbare wereld. De Partij voor de Dieren heeft de politieke agenda flink weten te beïnvloeden, aldus Wim, maar nu komt dat als een boemerang terug. Het lijkt Forumland wel.
Hard applaus
Wim zegt het allemaal op persoonlijke titel, zegt hij, maar het applaus van het handjevol aanwezigen is er niet minder om. Opeens weten we het weer: dit soort rabiate standpunten stonden ook al in het BBB-verkiezingsprogramma waarin het bijvoorbeeld ging over de toetsing van de inhoud van schoolboeken, het verbieden van lesmateriaal, het niet meer subsidiëren van organisaties die BBB niet blieft en het ongeldig verklaren van moties die vragen om fokverboden. Nee, BBB is niet de partij van de open samenleving waarin je je eigen mening over de landbouw mag vormen.
Hoe het verder zal gaan met BBB laat zich enigszins raden. De nummer twee van de kandidatenlijst en oud-partijbestuurder Femke Wiersma – bekend van Boer zoekt Vrouw – is voortaan beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. Zo zijn drie van de vier vertrokken partijbestuurders voortaan in Den Haag werkzaam. Dat is wel handig, horen we, want als Femke op de fractie zit en de ongelukkige situatie zou zich voordoen dat Caroline geen Kamerlid kan blijven, kan Femke die rol al dan niet tijdelijk overnemen. In de partijtop weet men altijd het beste waarom men zichzelf alle baantjes moet toebedelen.
Dat wordt nog leuk. BBB wil meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen en daarom moeten er provinciale teams komen. Bij de rondvraag horen we al een eerste aanwijzing dat Caroline weliswaar populair is, maar dat dat niet genoeg zal zijn voor een vlekkeloze uitbouw. Een man zegt dat BBB’ers uit Zeeland momenteel actief zijn bij de ‘Partij voor Zeeland’ die al in de Provinciale Staten is vertegenwoordigd. Hoe dat precies opgelost moet worden blijft onduidelijk, maar voor nu is het goed te weten dat de Partij voor Zeeland onlangs werd versterkt met… een weggelopen Statenlid van Forum.
Deze blog verscheen bij ThePostOnline. Beeld: Het BoerBurgerBoek (Chris Aalberts).
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!
Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.